Lody ciasteczkowe

Lody ciasteczkowe

Lato to najlepszy czas na przygotowanie domowych lodów. Jeśli do tej pory ich nie robiliście, warto nadrobić zaległości. To prostsze niż myślicie. Mam dziś dla Was przepis na lody bez maszynki i jajek, który pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Prościej naprawdę być nie może.

Jak zrobić lody bez maszynki i jajek?

Tradycyjne lody przygotowuje się z dodatkiem żółtek. Niestety, zniechęca to wiele osób, ponieważ taka masa wymaga bardziej skomplikowanej obróbki, a jej zrobienie zajmuje znacznie więcej czasu.

Właśnie z tego względu (a może też z mojego lenistwa) znalazłam znacznie prostsze rozwiązanie. Masa przygotowana z tego przepisu wychodzi delikatna i puszysta. Po wyjęciu z zamrażalnika, wymaga tylko kilku chwil w temperaturze pokojowej. Bez trudu można nakładać je łyżką do lodów, formując ładne gałki.

No i oczywiście najważniejsze – możesz zrobić te lody bez maszynki. Wystarczy przelać je do foremki i zapomnieć o nich na kilka godzin. Jeśli chcesz, aby były jeszcze bardziej puszyste, w połowie mrożenia możesz zmiksować na wpół płynną masę.

Jakie ciasteczka nadają się do lodów?

Masę lodową z tego przepisu możesz potraktować jako bazę, do której możesz wrzucić ulubione dodatki, tworząc lody o wymarzonym smaku. Ciasteczka sprawdziły się w tej roli idealnie, nadając im delikatnego, maślanego posmaku.

Możesz użyć Twoich ulubionych herbatników lub ciastek. W tej roli bardzo dobrze sprawdzą się również wafelki, czekoladki lub bezy. Warto eksperymentować z dodatkami, aby za każdym razem zaskakiwać bliskich nowymi smakami.

Przepis na lody ciasteczkowe

Składniki na lody ciasteczkowe

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 400 ml mleka zagęszczonego słodzonego
  • 250 g ciasteczek maślanych

Jak zrobić lody ciasteczkowe

Przygotowanie lodów rozpocznij od ubicia mocno schłodzonej śmietany. Powinna być sztywna, ale nie zbyt mocno ubita – jeżeli będziesz miksować ją zbyt długo, może zrobić się z niej masło. Proces ten jest nieodwracalny, dlatego jeśli zauważysz, że w śmietanie zaczęły formować się grudki, musisz zacząć wszystko od nowa.

Do ubitej śmietany dodaj słodzone mleko skondensowane, następnie szybko wymieszaj wszystko, aby składniki dobrze się połączyły, a masa była jednolita.

Do masy śmietanowej rozkrusz ciasteczka. Kawałki nie powinny być zbyt małe – w gotowych lodach muszą być wyczuwalne i widoczne. Wymieszaj przy pomocy sylikonowej szpatułki, tak aby ciasteczka był równomiernie rozprowadzone po całej masie.

Przelej masę lodową do foremki i wstaw do zamrażalnika na około 6-7 godzin. Czas mrożenia lodów zależy od tego, w jakim naczyniu będą. Jeśli utworzą cienką warstwę, schłodzą się znacznie szybciej.

Lody ciasteczkowe możesz przechowywać w lodówce znacznie dłużej, jednak wówczas warto je przykryć, aby nie przeszły zapachem innych produktów znajdujących się w zamrażalniku.

Przed podaniem wyjmij lody z zamrażalnika na około 10-15 minut. Kiedy lekko zmiękną, będzie się je znacznie łatwiej nakładać.

Zobacz też inne przepisy na desery:

Zobacz też najnowsze przepisy:



KOMENTARZE