Nalewka kawowa

Nalewka kawowa

Wiele osób myśli, że robienie domowych nalewek jest wyjątkowo trudne. Tymczasem okazuje się, że właściwie wymaga ono wyłącznie cierpliwości. Bo faktycznie doczekanie się na efekty swojej pracy i okazję do spróbowania domowego wyrobu może stanowić poważne wyzwanie dla naszej silnej woli.

Jeśli interesowaliście się kiedykolwiek produkcją domowych trunków, z pewnością wiecie, że niektóre nalewki muszą dojrzewać naprawdę długo, a ich przygotowanie to nawet nie kwestia miesięcy, a lat.

Dzisiaj mam dla was przepis, który wymaga nieco mniej czasu. Nalewka kawowa będzie gotowa już po około dwóch tygodniach. Tak więc, jeśli zaczniecie robić ją dziś, będzie gotowa akurat na święta. Wszyscy miłośnicy kawy powinni być zadowoleni.

Warto wiedzieć, że nalewka kawowa z tego przepisu doskonale sprawdzi się np. do nasączania biszkoptów lub dodatek do tiramisu. Możecie z powodzeniem zastępować nią likier amaretto.

Nalewka kawowa – przepis

Składniki: nalewka kawowa

  • ¾ szklanki ziaren kawy
  • 700 ml wódki
  • 1 laska wanilii
  •  3/4 szklanki wody
  • ½ szklanki miodu

Nalewka kawowa – jak zrobić?

Ziarenka kawy pokrusz lekko w moździerzu lub przy pomocy tłuczka do mięsa. Razem z wanilią wsyp je do dużego słoja, a następnie całość zalej alkoholem. Słoik zakręć i odstaw na minimum 10 dni w ciemne miejsce, gdzie panuje temperatura pokojowa.

Po tym czasie możesz przystąpić do drugiego kroku. W garnuszku wymieszaj miód z wodą, a następnie zacznij podgrzewać na niewielkim ogniu. Gotuj do momentu aż powstanie lekki syrop. Tak przygotowany miód możesz dodać do słoika z wódką i ziarenkami kawy.  Potrząśnij słojem, zakręć go i ponownie odstaw w ciemne miejsce na minimum 3-4 dni.

Gotową nalewkę przelej przez gazę lub filtr do kawy. Nalewka kawowa jest gotowa i nadaje się do rozlania do butelek i zakorkowania.



KOMENTARZE