Sałatka ziemniaczana z groszkiem

Sałatka ziemniaczana z groszkiem

Chyba najbardziej lubię przepisy, które pozawalają zamienić proste i nieco niedoceniane produkty w coś zupełnie innego. Właśnie taka jest sałatka ziemniaczana z groszkiem.

Mogłoby się wydawać, że ziemniaki, cebula, rzodkiewka i groszek nie bardzo są nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć. Tymczasem połączone ze sobą i wzbogacone prostym dressingiem tworzą kompozycję, która z miejsca podbiła serca moich bliskich.

Zbliżają się andrzejki, a po nich karnawał i wydaje mi się, że ta sałatka fantastycznie sprawdzi się w czasie imprez jako sycąca przekąska dla gości. Będzie też fantastycznym dodatkiem do dań z grilla lub po prostu smacznym obiadem, który bez problemu możecie zabrać ze sobą do pracy.

Przepis na: sałatka ziemniaczana z groszkiem

Składniki: sałaka ziemniaczana z groszkiem

  • 300 g małych ziemniaków
  • Pęczek rzodkiewek
  • Szklanka zielonego groszku (mrożonego)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • Sok z 1/4 cytryny
  • Łyżeczka musztardy miodowej
  • 100 g fety
  • Sól, pieprz
  • Pół pęczka szczypiorku

Sałatka ziemniaczana z groszkiem – jak zrobić?

Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli używasz młodych zimniaków, nie musisz ich obierać. Ugotuj je do miękkości, a następnie odcedź.

W niedużym garnuszku podgotuj groszek. Zajmie to dosłownie kilka minut – powinen lekko zmięknąć, ale nie może stracić koloru. Po ugotowaniu zalej go zimną wodą.

W międzyczasie przygotuj dressing do sałatki. W dużej misce wymieszaj jogurt, majonez, musztardę, rozgnieciony na pastę ząbek czosnku oraz sok z cytryny. Następnie dodaj do niego jeszcze ciepłe ziemniaki. Dopraw solą oraz dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Całość wymieszaj i odstaw na kilka minut.

Następnie dodaj do ziemniaków groszek, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę oraz pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Do sałatki dodaj także pokruszoną fetę oraz drobno posiekany szczypiorek. Następnie całość dokładnie wymieszaj i w razie otręby dopraw solą i pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje, gdy smaki przegryzą się przez jakieś pół godziny.

Zobacz też inne przepisy na sałatki

Zobacz najnowsze przepisy



KOMENTARZE