Tarta z rabarbarem
To jeden z tych deserów, z których byłam w ostatnim czasie najbardziej zadowolona. Jest jednocześnie wyjątkowo prosty do zrobienia i niesamowicie smaczny. Muszę was jednak ostrzec, że ten smak może uzależniać.
Spód tarty to idealne rozwiązanie dla kuchennych leniuszków. Nie wymaga pieczenia, zagniatania, wyrabiania ani nic z tych rzeczy. Wystarczy zmieszać ze sobą dwa składniki, rozprowadzić po blaszce i zapomnieć o niej na około godzinę.
Wnętrze tarty kryje w sobie delikatny, waniliowy krem, który można by wyjadać łyżkami z miski. Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić jego smak, dodaj do niego ulubione dodatki np. skórki cytrusów.
Zwieńczeniem tarty jest cudownie delikatny, pieczony rabarbar o lekkim, różanym aromacie. To naprawdę zgrany duet i jeśli do tej pory go nie próbowaliście, postarajcie się jak najszybciej nadrobić zaległości. Dobrze jest go przygotować nieco więcej, żeby później zaserwować go np. na śniadanie lub deser. Kromka chleba żytniego, serek z jogurtów i taki rabarbar to jeden z lepszych sposobów na rozpoczęcie dnia. Pieczony rabarbar będzie też super dodatkiem do lodów. Koniecznie spróbujcie!
Tarta z rabarbarem – przepis
Składniki – tarta z rabarbarem:
Foremka 35cm x 11cm:
- ok. 6 łodyg rabarbaru
- 50 ml wody
- 1 łyżka cukru
- 3-4 łyżki wody różanej (lub 2 łyżki konfitury różanej)
Krem:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 g cukru
- 3 żółtka
- 350 ml mleka
- 1,5 łyżeczki pasty waniliowej
- pół łyżeczki skórki startej z cytryny
Spód:
- 175 g herbatników
- 70 g masła
Tarta z rabarbarem – jak zrobić?
Pokrój rabarbar w równe, dziesięciocentymetrowe kawałki. Ułóż je w naczyniu do zapiekania, a następnie zalej je wodą wymieszaną z wodą różaną (lub konfiturą) i cukrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez około 15-20 minut – czas zależy od grubości rabarbaru – w tym czasie powinien zmięknąć, ale zachować swój kształt. Odstaw go do całkowitego wystygnięcia.
Przygotuj krem do tarty. Wymieszaj pastę waniliową z mlekiem. Żółtka wymieszaj z mąką i cukrem na jednolitą pastę, a następnie rozrzedź ją 2 łyżkami mleka. Podgrzej pozostałe mleko, a kiedy będzie ciepłe, ale nie wrzące, zacznij dodawać do niego stopniowo masę z żółtek. Następnie zacznij podgrzewać masę cały czas energicznie mieszając przy pomocy trzepaczki – w tym czasie całość powinna mocno zgęstnieć.
Aby uzyskać stuprocentowo gładki krem, przetrzyj go przez sitko. Przełóż masę do pojemniczka, przykryj dokładnie folią spożywczą i odstaw do lodówki do całkowitego wystygnięcia.
Przygotuj spód do ciasta. Rozkrusz herbatniki w robocie kuchennym. Możesz tez rozgnieść je np. przy pomocy wałka. Następnie wymieszaj je z roztopionym masłem. Dokładnie wymieszaj, aby całość miała konsystencję mokrego piasku.
Przesyp herbatniki do foremki, a następnie równomiernie je rozprowadź po spodzie i brzegach, tak aby powstała równa warstwa o grubości około centymetra. Następnie odstaw spód do schłodzenia w lodówce przez minimum pół godziny.
Złóż tartę. Na schłodzony spód wyłóż krem, a następnie ułóż na nim kawałki rabarbaru. Całość możesz udekorować płatkami suszonych róż i skropić niedużą ilością soku, jaki został po pieczeniu rabarbaru.