Kuskus z pieczonego kalafiora
Kalafior jest w mojej opinii niesamowicie niedocenianym warzywem. Pysznym, ale przez wielu traktowanych, jako nudne i nieciekawe. Tymczasem można z niego wyczarować znacznie więcej niż tylko gotowane różyczki podane z bułką tartą. I nie zrozumcie mnie źle – ta wersja jest fantastyczna, ale czasem warto zejść z utartych ścieżek. To co co znajdziecie poza nimi może Was bardzo pozytywnie zaskoczyć.
Odkąd pamiętam uwielbiałam jeść kalafiora na surowo. Kiedy spędzałam wakacje u mojego dziadka, razem z ciocią wychodziłam na pole po warzywa na obiad. Zanim wróciłyśmy do domu zawsze starałam się uszczknąć kilka surowych różyczek kalafiora, a potem robiłam jeszcze po nie kilka kursów do kuchni. Jeśli do tej pory nie jedliście go w takiej formie, koniecznie przetestujcie przepis na kuskus z surowego kalafiora. Jest przepyszny, a jego zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut.
Jeśli masz nieco więcej czasu, przygotuj kuskus z pieczonego kalafiora. W ten sposób nabiera on nieco więcej wyrazistości i delikatnie orzechowego posmaku.
Upieczone różyczki kalafiora świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska, ale warto też pójść krok dalej i zamienić go w rewelacyjną sałatkę. Warto poeksperymentować z przyprawami, ponieważ w ten sposób można uzyskać naprawdę zaskakujące efekty.
A może macie pomysły na inne dodatki to takiego kuskusu? Czekam na Wasze pomysły w komentarzach.
Kuskus z pieczonego kalafiora
Składniki na kuskus z pieczonego kalafiora
- 1 mały kalafior
- 80 g dużych żółtych rodzynek
- Pęczek rzodkiewek
- Szklanka zielonego groszku
- Pół pęczka pietruszki
- Skórka starta z połowy cytryny
- Szklanka pestek dyni
- 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- Sól
- Sok z połowy cytryny
- 3 łyżki + 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Jak zrobić kuskus z pieczonego kalafiora
Kalafiora pokrój lub połam na mniejsze różyczki. Następnie rozłóż go na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość skrop 2 łyżeczkami oliwy z oliwek i oprósz garam masalą i solą. Delikatnie przemieszaj, tak aby kalafior pokrył się przyprawami.
Piecz przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Kalafior powinien się mocno ząrumienć.
Odstaw go do wystudzenia, a następnie chłodnego kalafiora zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz też rozdrobnić go przy pomocy malaksera (kilka sekund na obrotach pulsacyjnych). W obu przypadkach powinieneś otrzymać sypką masę przypominającą kuskus.
Pestki dyni upraż na suchej patelni. Rodzynki namocz przez około 15-20 minut we wrzątku, aby spęczniały. Następnie je odsącz. Groszek podgotuj przez ok. 7 minut, tak aby zmiękł, ale wciąż zachował kolor.
Rzodkiewkę pokrój w półplasterki. Pietruszkę drobno posiekaj.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Na samym końcu dodaj skórkę z cytryny. Kuskus skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryn. W razie potrzeby dopraw solą. Przed podaniem ponownie przemieszaj.