Paprykowe łódeczki ziemniaczane

Paprykowe łódeczki ziemniaczane

Fakt nie opinia: ziemniak jest królem warzyw. I to do tego tak wszechstronnym, że aż trudno w to uwierzyć. A chyba najlepszą wersją są te pieczone – rumiana skórka i cudownie puszyste wnętrze. Czegóż chcieć więcej?

Paprykowe łódeczki ziemniaczane biją na głowę frytki, bo do ich zrobienie potrzeba znacznie mniej tłuszczu, a ich przygotowanie nie wymaga od nas aż tyle uwagi. Wystarczy włożyć je do piekarnika, a tam już zacznie dziać się magia.

Łódeczki mogą mieć mnóstwo wersji, a kompozycja przypraw zależy wyłącznie od waszej wyobraźni. Jednak moim zdaniem najlepsze są te paprykowe, zwłaszcza jeśli dodacie do nich wędzonej papryki.

Przepis na paprykowe łódeczki ziemniaczane

Składniki na paprykowe łódeczki ziemniaczane

  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • Pół łyżeczki ostrej papryki (najlepiej chilli w płatkach)
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka suszonego oregano
  • duża szczypta soli
  • 3-4 łyżki oleju

Jak zrobić paprykowe łódeczki ziemniaczane

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, a następnie pokrój je na ósemki, tak aby stworzyć łódeczki.

W dużej misce wymieszaj sól, oregano, olej oraz wszystkie rodzaje papryki. Następnie włóż do niej pokrojone ziemniaki. Wymieszaj całość, tak aby marynata dokładnie obtoczyła wszystkie kawałki. Odstaw na około 15 minut.

Ziemniaki przełóż na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Postaraj się rozłożyć je równomiernie. Piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. 30 minut – w połowie pieczenia przemieszaj je. Po tym czasie ziemniaki powinny się zrumienić z wierzchu, a w środku być miękkie i całkowicie ugotowane. Jeśli tak się nie stanie, piecz je przez kolejnych 5-10 minut.

Pamiętaj, że czas pieczenia ziemniaków zależy od wielkości kawałków, na jakie je pokroisz, dlatego warto sprawdzać je w czasie pieczenia.

Zobacz też inne przepisy na dodatki do obiadu:

Zobacz też najnowsze przepisy:



KOMENTARZE