Trufle z grzańcem

Trufle z grzańcem

Trufle z grzańcem to mój eksperyment, który dość nieoczekiwanie okazał się prawdziwym sukcesem.

Dzisiaj mam propozycję tylko dla dorosłych. Idealny deser na zimowe imprezy i chociaż jest niepozorny, robi spore wrażenie na gościach. Naprawdę smakuje jak grzaniec i ma w sobie procenty. Chyba właśnie dlatego ekspresowo znika z półmisków. Wystarczy postawić je na stole, a następnie obserwować, jak goście je rozchwytują.

Czego więcej można by chcieć w chłodne, styczniowe wieczory? Przydałby się może jeszcze kubeczek gorącego grzańca do drugiej ręki. Ale o to już będziecie musieli zadbać sami.

Trufle z grzańcem

Przepis na trufle z grzańcem

Składniki na trufle z grzańcem

  • 100 g herbatników (typu Petit Beurre)
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • Łyżka mleka
  • Łyżka płynnego miodu
  • 7 daktyli
  • 150 ml grzanego wina
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Wiórki kokosowe do obtoczenia trufli

Trufle z grzańcem

Jak zrobić trufle z grzańcem

Rozpocznij od przygotowania galaretki z grzańca, która będzie nadzieniem naszych trufli. Możesz zrobić to nawet dzień wcześniej, aby galaretka zdążyła się dobrze zsiąść.

Żelatynę zalej niewielką ilością wody, tak aby płyn tylko ją przykrył. Odstaw na 10 minut, aby spęczniała, a następnie dodaj do niej trochę wrzątku, aby się rozpuściła lub podgrzej przez kilka sekund w mikrofalówce, aby stała się płynna.

Zagotuj grzańca i dodaj do niego żelatynę. Całość doprowadź ponownie do wrzenia, a następnie przelej do niedużego, prostokątnego pojemniczka. Wino powinno utworzy około centymetrową warstwę.  Odstaw galaretkę na kilka godzin do lodówki, aby całkowicie stężała. Kiedy będzie gotowa, pokrój ją na nieduże kwadraciki (o boku około 0,5 cm).

Przygotuj masę na trufle.  W malakserze zmiksuj dokładnie herbatniki i daktyle, a następnie przesyp je do dużej miski. Dodaj miód, mleko i jogurt i zacznij wyrabiać gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Gdyby było zbyt suche, możesz dodać do niego więcej jogurtu.

Uformuj trufle. Niedużą porcję ciasta herbatnikowego rozpłaszcz w dłoni, a na jej środku ułóż kostkę galaretki z grzańca. Sklej brzegi i uformuj kulkę. Powtarzaj do momentu wykorzystania składników.  Wszystkie trufle obtocz w wiórkach kokosowych. Odstaw do schłodzenia na około  minimum 30-60 minut.

Zobacz też inne przepisy na desery:

> Pomarańczowe serniczki na zimno

> Tarta z musem czekoladowym

> Cytrynowe krążki

> Cytrynowiec

> Florentynki

> Pączki wiedeńskie

> Murzynek z gruszkami

> Krem ciasteczkowy



KOMENTARZE