Dim sumy z kurczakiem

Przepis na dim sumy z kurczakiem
Składniki na dim sumy z kurczakiem
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 400 ml mleczka kokosowego
- Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Spora szczypta soli
Nadzienie:
- 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka (mogą być resztki lub ugotowana na parze pierś)
- 1 papryczka chilli
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 7cm świeżego imbiru
- 100 ml łagodnego sosu barbecue
- Łyżka oleju
Do podania:
- Ziarenka sezamu
- Sos barbecue
- Różnokolorowe papryczki chilli
- Świeża kolendra lub pietruszka
Jak zrobić dim sumy z kurczakiem
Rozpocznij od przygotowania ciasta.
Do misy miksera przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj mleczko kokosowe oraz sól, a następnie zacznij wyrabiać ciasto (najlepiej, jeśli twój mikser ma hak do zagniatania). Po około 5 minutach masa powinna być odpowiednio wyrobiona i jednolita. Przykryj ją ściereczką i odstaw na 15-20 minut.
W międzyczasie przygotuj farsz.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i lekko ją zeszklij. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany lub starty na tarce o drobnych oczkach czosnek. Całość podsmażaj przez 30 sekund, a następnie dodaj mięso z kurczaka porozdzierane na mniejsze kawałki. Podsmażaj kilka minut, aby mięso się zarumieniło, a następnie dodaj sos barbecue i posiekaną papryczkę. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Uformuj bułeczki dim sum.
Ciasto przełóż na stolnicę obficie wysypaną mąką. Będzie się nieco kleić, ale po posypaniu z wierzchu mąką powinieneś bez problemu móc uformować długi i dosyć gruby rulon. Podziel go na 10 kawałków i z każdego z nich uformuj kulkę, w razie potrzeby podsypując je mąką.
Każdą kulkę ciasta rozpłaszcz w dłoni, formując placek o grubości około pół centymetra. Na środku każdego placka umieść solidną porcję farszu, a następnie zakładaj brzegi ciasta do środka, zagniatając je i formując bułeczkę.
Przełóż dim sumy z kurczakiem do bambusowego parownika lub innego parowaru. Jeśli nimi nie dysponujesz, możesz zawiązać bawełnianą ściereczkę nad garnkiem z gotującą się wodą. Paruj bułeczki pod przykryciem przez 12-15 minut. Aby bułeczki się nie posklejały w trakcie gotowania, możesz włożyć je do papierowych papilotek, w których piecze się babeczki.
Gotowe dim sumy podawaj na ciepło, z dodatkowym sosem barbecue, posypane uprażonym sezamem, kolendrą i chilli.