Węgierska marynata do mięs

Węgierska marynata do mięs

Wszystkie moje wyjazdy do Węgier były udane i zawsze bardzo dobrze je wspominam. Uwielbiam tamtejszą kuchnię i z każdej podróży wracam z głową pełną pomysłów na nowe przepisy i obładowana najróżniejszymi, węgierskimi smakołykami.

Jedną z moich ulubionych pamiątek z Węgier jest wędzona papryka, którą później pachnie połowa przygotowywanych przeze mnie dań. Staram się, aby jej zapas zawsze był w mojej kuchni. Mam nawet taką dosyć kontrowersyjną opinię, że węgierska wędzona papryka jest lepsza od tej hiszpańskiej. Ale to już jest temat na zupełnie osobną dyskusję,

W każdym razie to właśnie dzięki wędzonej papryce w mojej kuchni powstała węgierska marynata do mięs, która idealnie nadaje się do przygotowania np. drobiu i wieprzowiny.

Kiedy mięso przez kilka godzin poleży w takiej marynacie, staje się znacznie bardziej aromatyczne i delikatniejsze. Później wystarczy je jedynie usmażyć lub upiec na grillu albo w piekarniku. I tak oto w magiczny sposób przenosicie się nad Balaton.

Przepis: węgierska marynata do mięs

Węgierska marynata do mięs – składniki:

  • 150 ml oleju
  • 100 ml wody
  • Sok z połowy cytryny
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżka wędzonej papryki
  • płaska łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka cząbru
  • pół łyżeczki lubczyku
  • pół łyżeczki pokruszonych ziaren gorczycy
  • łyżeczka rozmarynu
  • pół łyżeczki pokruszonej czarnuszki
  • pół łyżeczki soli

Jak zrobić: węgierska marynata do mięs

Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia marynaty umieść w dużym słoiku. Następnie zakręć go dokładnie i zacznij nim energicznie potrząsać, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.

Tak przygotowaną marynatę możesz od razy wykorzystać do zamarynowania mięsa.  W tym wydaniu idealnie nadaje się do zrobienia np. kurczaka, indyka lub wieprzowiny. Aby smak dokładniej bardziej wniknął w mięso, możesz je delikatnie ponacinać, a marynatę dokładnie wetrzeć, fundując mięsu delikatny masaż.

Marynatę możesz też zrobić z wyprzedzeniem. W lodówce powinna wytrzymać ponad tydzień.

Zobacz też inne przepisy:

Zobacz też najnowsze przepisy



KOMENTARZE