Domowa kostka rosołowa

Domowa kostka rosołowa

Domowa kostka rosołowa powinna znaleźć się w kuchni każdego, kto chce gotować smaczniej i zdrowiej.

Czy wy też czujecie, że zdecydowanie zbyt dużo jedzenia wokół nas jest marnowane? A może zdarzyło wam się zrobić ostatnio taki żywieniowy rachunek i przeliczyć ile produktów, które pojawiają się w waszej lodówce, trafia z niej wprost do śmietnika?

Jak często zdarza wam się coś wyrzucić, bo się przeterminowało, zwiędło, zapleśniało lub się zeschło? A zdarzyło wam się przeliczyć to na złotówki? No cóż. Każdy z nas ma na sumieniu takie grzeszki.

We mnie już jakiś czas temu pojawiło się mocne postanowienie poprawy. Postanowiłam maksymalnie ograniczyć ilość jedzenia, jakie marnuje się w moim domu. Zaczęłam rozsądniej planować zakupy i posiłki tak, aby możliwie, jak najmniej wyrzucać. Dodatkowo staram się w stu procentach wykorzystywać to, co już mam.

Realizację tych postanowień ułatwiłam sobie dzięki naprawdę dobrym pojemnikom próżniowym SuperVAC.

Czym są pojemniki SuperVAC?

Jak się okazuje, kilka pojemników próżniowych może całkowicie zrewolucjonizować gotowanie. To właśnie dzięki nim można wydłużyć życie produktów nawet pięciokrotnie, uniemożliwiając rozwój bakterii. Zachowując przy tym ich wszystkie właściwości odżywcze.

Przekonałam się o tym wykonując prosty eksperyment przy pomocy pomidora przekrojonego na pół. Jedną część włożyłam do pojemnika SuperVAC, a drugą położyłam tak jak zwykle. Poniżej widzicie co się z nimi stało po tygodniu w lodówce. Efekty mówią same za siebie.

Cały sekret tkwi w szczelności, gdyż w przeciwieństwie do innych pojemników, SuperVAC utrzymują próżnię i to wy decydujecie, kiedy powietrze znów trafi do pojemnika.

Pojemniki SuperVAC wykonane są w Niemczech z solidnego materiału, który wykorzystuje się między innymi do produkcji okien samolotowych. Dzięki temu możecie być pewni, że wytrzymają naprawdę długi czas.

Więcej o pojemnikach SuperVAC Gdzie kupić pojemniki

Dzięki moim pojemnikom odkryłam kilka fantastycznych sposobów na niemarnowanie jedzenia. Jednym z nich jest sukcesywne zbieranie wszystkich resztek warzyw i ziół, jakie znajdą się w mojej kuchni. Mogą w ten sposób przetrwać długi czas nie tracąc na świeżości. A kiedy nazbiera się ich już cały pojemnik, przerabiam je np. na domową kostkę rosołową.

Poniżej podaję wam przybliżone proporcje, chociaż mogą się one delikatnie zmieniać, w zależności od tego czym akurat dysponujecie.

Przepis: domowa kostka rosołowa

Składniki – domowa kostka rosołowa

  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 małego selera
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 4 gałązki lubczyku
  • kawałek pora (ok 5-7 cm białej części)
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego

    Przyprawy:
  • 3-4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3/4 łyżeczki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 2-3 suszone grzyby
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki

Domowa kostka rosołowa – jak zrobić?

Wszystkie przyprawy włóż do moździerza lub młynka do kawy, a następnie dokładnie zmiel na proszek.

Marchewkę, pietruszkę, i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę, a pora w cienkie półplasterki. Lubczyk i natkę pietruszki z grubsza posiekaj.

Na dużej, głębokiej patelni (ewentualnie w garnku) rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie dodaj cebulę i pora. Podsmażaj je przez kilka minut, aby zmiękły i się zarumieniły. Następnie dodaj starte warzywa i je również zacznij podsmażać, aby się zarumieniły.

Dodaj rozgnieciony czosnek oraz zmielone przyprawy. Smaż jeszcze minutę, a następnie zalej warzywa ok. 200 ml wody. Następnie przykryj patelnię pokrywką i duś całość przez ok. 10 minut. Większość płynu powinna w tym czasie odparować (jeśli wciąż jest do dużo, gotuj jeszcze kilka minut tym razem bez przykrycia).

Na samym końcu dodaj posiekaną natkę i lubczyk, a następnie całość zmiel na gładką pastę przy pomocy blendera. Przestudzoną masę przełóż do foremki do kostek i włóż do zamrażalnika.

Domowe kostki rosołowe możesz wykorzystać do przygotowania różnego rodzaju zup i sosów. Możesz używać ich dokładnie tak, jak ich sklepowego odpowiednika.

Zobacz też inne przepisy:

Zobacz też najnowsze przepisy:

Wpis powstał przy współpracy z AWG Supervac



KOMENTARZE