Nalewka z rokitnika

Nalewka z rokitnika

Jesień to doskonały czas na przygotowanie różnego rodzaju domowych trunków. Nalewka z rokitnika jest bez wątpienia jednym z tych, które warto mieć w barku. Nie wymaga wiele roboty, a z jej zrobieniem bez wątpienia poradzą sobie nawet początkujący. Co prawda trzeba na nią nieco poczekać, jednak gwarantuję, że cierpliwość zostanie wynagrodzona.

Jak wygląda rokitnik?

Krzewy rokitnika jesienią można rozpoznać już z daleka – zwykle są dosyć mocno rozłożyste, a ich gałązki bardzo gęsto pokrywają niewielkie, intensywnie pomarańczowe owoce. Jego listki są cienkie i podłużne. W czasie zbiorów lepiej uważać, bo na gałęziach znajdują się także kolce.

Owoce rokitnika mogą być całkowicie okrągłe oraz nieco wydłużone, a ich kolor może przybierać różne odcienie pomarańczowego. Są bardzo małe i rosną blisko gałęzi, pokrywając je niemal na całej długości.

Nalewka z rokitnika – na co pomaga?

Rokitnik zawiera w sobie potężną porcję witaminy C, dlatego bardzo często bywa wykorzystywany jako środek wzmacniający odporność i usuwający toksyny z organizmu. Dodatkowo pomaga regulować ciśnienie oraz poziom cholesterolu we krwi.

Nalewka z rokitnika stosowana jest przy przeziębieniach oraz w przypadku różnego rodzaju dolegliwości żołądkowych. Jednak pamiętaj, aby tak jak w przypadku każdego innego alkoholu, zachować z nią umiar.

Kiedy zbierać rokitnik?

Owoce rokitnika są bardzo cierpkie, a tę kwasowość tracą dopiero pod wpływem niskich temperatur, nabierając delikatnej słodyczy. Właśnie z tego powodu najlepiej będzie zbierać je po przymrozkach. Jeśli akurat nie występują, przemróź owoce przez kilka dni w zamrażalniku.

Warto również pamiętać, że w niektórych częściach kraju (Pomorze i Pieniny) rokitnik jest pod ochroną i zbieranie dziko rosnących owoców jest zabronione. Pamiętaj również, aby zbierać rokitnik z krzewów, które rosną w czystej okolicy – z dala od dróg i innego rodzaju zanieczyszczeń.

Co można zrobić z rokitnika?

Nalewka z rokitnika to nie jedyna rzecz jaką możesz przygotować z tych niewielkich, niepozornych owoców. Wręcz idealnie nadają się na wzmacniający odporność sok. Możesz również przygotować z nich doskonałą konfiturę, galaretkę lub dżem, których smak doskonale będzie pasować zarówno do słodkich deserów i ciast jak i serów oraz wędlin.

nalewka z rokitnika
Nalewka z rokitnika

Przepis: nalewka z rokitnika

Składniki: nalewka z rokitnika

  • 1 kg owoców rokitnika
  • 250 g cukru
  • 250 g płynnego miodu
  • 1 litr wódki
  • 500 ml spirytusu

Jak zrobić: nalewka z rokitnika

Jeśli będziesz zbierać rokitnik przed przymrozkami, pamiętaj aby owoce włożyć do zamrażalnika na 2-3 dni. Dopiero po tym czasie możesz przystąpić do przygotowywania nalewki.

Owoce rokitnika dokładnie oczyść, umyj, a następnie przesyp do dużego słoja, układając go warstwowo z cukrem. Całość zalej alkoholem, dokładnie zakręć i odstaw w ciemne miejsce na 4 do 5 miesięcy.

Pamiętaj, aby regularnie mieszać słojem, dzięki czemu cukier dobrze się rozpuści. W pierwszych tygodniach rób do codziennie, a później możesz powtarzać tę czynność co 3-4 dni.

Po upływie tego czasu, przecedź przecedź nalewkę przez gazę lub filtr do kawy. Dodaj do niej miód, dokładnie wymieszaj, a następnie rozlej do mniejszych butelek. Każdą z nich dokładnie dokręć, a następnie odstaw w ciemne miejsce do dojrzewania na około 6 miesięcy. Po tym czasie możesz cieszyć się smakiem domowej nalewki z rokitnika.

Zobacz też inne przepisy na nalewki

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE