Jagody w słoiku na zimę
Kiedy tylko zaczyna się krótki sezon na jagody, warto go naprawdę dobrze wykorzystać. Przygotuj jagody w słoiku, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Wbrew pozorom ich zrobienie wcale nie jest trudne i jest to zadanie, z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz. To także jedne z najmniej pracochłonnych przetworów, jakie znam. Całość to zaledwie kilkanaście minut roboty, a całą resztę zrobi za nas piekarnik. Tak więc nie zastanawiajcie się i jeśli tylko możecie przygotujcie sobie zapas na zimę.
Kiedy zrobić jagody w słoiku?
Sezonu na jagody warto pilnować ponieważ jest on stosunkowo krótki i mocno uzależniony od tego jaka pogoda aktualnie panuje. Te przepyszne owoce najczęściej pojawiają się na straganach na przełomie czerwca i lipca i można je dostać mniej więcej przez miesiąc. Oczywiście do tego przepisu możesz wykorzystać np. mrożone owoce, jednak jest to niezbyt opłacalne przedsięwzięcie.
Czy jagody w słoiku trzeba pasteryzować?
Ten przepis najbardziej cenię sobie za prostotę. Ponieważ jagody w słoiku przygotowuje się w piekarniku, nie wymagają dodatkowego pasteryzowania. Po wyjęciu ich z pieca i wystudzeniu warto upewnić się, że wszystkie zakrętki chwyciły, są wklęsłe i wydają głuchy odgłos po stuknięciu. Wówczas masz pewność, że przetrwają w spiżarni całą zimę.
Jak długo można przechowywać jagody w słoikach?
Dobrze zapasteryzowane owoce w słoiczkach mogą wytrzymać naprawdę bardzo długo. Zwykle zjadamy je systematycznie w ciągu roku, dojadając ostatnie zapasy wczesną wiosną. Ostatnio jednak na dnie jednej z półek w spiżarni znalazłam słoiczek sprzed 2 lat i jagody wciąż były dobre. Jeśli po otwarciu słoiczka nie zobaczysz żadnego podejrzanego nalotu, ani nie poczujesz nieprzyjemnego zapachu, możesz mieć pewność, że owoce nadają się do zjedzenia.
Jak wykorzystać jagody w słoiku?
Ten przepis cenię sobie nie tylko ze względu na łatwość przygotowania, ale również dlatego, że owoce można wykorzystać na wiele sposobów. Jagody są doskonałym dodatkiem do herbaty w chłodne dni. Możesz również wykorzystać je do przygotowania przeróżnych deserów – począwszy od ciast i tart, a na lodach, słodkich omletach, naleśnikach i placuszkach skończywszy. Możliwości są właściwie nieograniczone i zależą wyłącznie od twojej wyobraźni.
Przepis na jagody w słoiku
Składniki na jagody w słoiku
na ok. 8 słoiczków 300 ml
- 2 kilogramy jagód
- ok. 200 g cukru
Jak zrobić jagody w słoiku
Pracę rozpocznij od przygotowania jagód. Przebierz je i oczyść ze wszystkich zanieczyszczeń, takich jak patyczki lub listki. Opłucz je na sitku.
Słoiczki zalej wrzątkiem , a po około 2-3 minutach wylej z nich wodę i poczekaj aż lekko przeschną.
Do każdego ze słoiczków wsyp jagody do połowy wysokości. Następnie zasyp owoce czubatą łyżką cukru, a następnie dopełnij słoiczki jagodami, tak aby do brzegu zostało około 1 cm. Na wierzch owoców wysyp kolejną łyżkę cukru.
Każdy ze słoików dokładnie zakręć. Ustaw je na dużej blaszce do pieczenia, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na około 40 minut. Następnie odstaw jagody w słoiku do ostygnięcia, odwracając je do góry dnem. Później możesz już wstawić je do spiżarni.
Zobacz też inne przepisy na przetwory
Zobacz też nowe przepisy
- Paszteciki z pieczarkami
- Chałwowiec bez pieczenia
- Pasta dyniowa
- Jajka po florencku
- Sernik z malinami