Jagody w słoiku na zimę

Kiedy tylko zaczyna się krótki sezon na jagody, warto go naprawdę dobrze wykorzystać. Przygotuj jagody w słoiku, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Wbrew pozorom ich zrobienie wcale nie jest trudne i jest to zadanie, z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz. To także jedne z najmniej pracochłonnych przetworów, jakie znam. Całość to zaledwie kilkanaście minut roboty, a całą resztę zrobi za nas piekarnik. Tak więc nie zastanawiajcie się i jeśli tylko możecie przygotujcie sobie zapas na zimę.
Kiedy zrobić jagody w słoiku?
Sezonu na jagody warto pilnować ponieważ jest on stosunkowo krótki i mocno uzależniony od tego jaka pogoda aktualnie panuje. Te przepyszne owoce najczęściej pojawiają się na straganach na przełomie czerwca i lipca i można je dostać mniej więcej przez miesiąc. Oczywiście do tego przepisu możesz wykorzystać np. mrożone owoce, jednak jest to niezbyt opłacalne przedsięwzięcie.
Czy jagody w słoiku trzeba pasteryzować?
Ten przepis najbardziej cenię sobie za prostotę. Ponieważ jagody w słoiku przygotowuje się w piekarniku, nie wymagają dodatkowego pasteryzowania. Po wyjęciu ich z pieca i wystudzeniu warto upewnić się, że wszystkie zakrętki chwyciły, są wklęsłe i wydają głuchy odgłos po stuknięciu. Wówczas masz pewność, że przetrwają w spiżarni całą zimę.
Jak długo można przechowywać jagody w słoikach?
Dobrze zapasteryzowane owoce w słoiczkach mogą wytrzymać naprawdę bardzo długo. Zwykle zjadamy je systematycznie w ciągu roku, dojadając ostatnie zapasy wczesną wiosną. Ostatnio jednak na dnie jednej z półek w spiżarni znalazłam słoiczek sprzed 2 lat i jagody wciąż były dobre. Jeśli po otwarciu słoiczka nie zobaczysz żadnego podejrzanego nalotu, ani nie poczujesz nieprzyjemnego zapachu, możesz mieć pewność, że owoce nadają się do zjedzenia.
Jak wykorzystać jagody w słoiku?
Ten przepis cenię sobie nie tylko ze względu na łatwość przygotowania, ale również dlatego, że owoce można wykorzystać na wiele sposobów. Jagody są doskonałym dodatkiem do herbaty w chłodne dni. Możesz również wykorzystać je do przygotowania przeróżnych deserów – począwszy od ciast i tart, a na lodach, słodkich omletach, naleśnikach i placuszkach skończywszy. Możliwości są właściwie nieograniczone i zależą wyłącznie od twojej wyobraźni.

Przepis na jagody w słoiku
Składniki na jagody w słoiku
na ok. 8 słoiczków 300 ml
- 2 kilogramy jagód
- ok. 200 g cukru
Jak zrobić jagody w słoiku
Pracę rozpocznij od przygotowania jagód. Przebierz je i oczyść ze wszystkich zanieczyszczeń, takich jak patyczki lub listki. Opłucz je na sitku.
Słoiczki zalej wrzątkiem , a po około 2-3 minutach wylej z nich wodę i poczekaj aż lekko przeschną.
Do każdego ze słoiczków wsyp jagody do połowy wysokości. Następnie zasyp owoce czubatą łyżką cukru, a następnie dopełnij słoiczki jagodami, tak aby do brzegu zostało około 1 cm. Na wierzch owoców wysyp kolejną łyżkę cukru.
Każdy ze słoików dokładnie zakręć. Ustaw je na dużej blaszce do pieczenia, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na około 40 minut. Następnie odstaw jagody w słoiku do ostygnięcia, odwracając je do góry dnem. Później możesz już wstawić je do spiżarni.
Zobacz też inne przepisy na przetwory
Dżem truskawkowy bez cukru Konfitura truskawkowa Małosolne na sucho Galaretka z płatków róży Nalewka kawowa Powidła z piekarnika