Miechunka peruwiańska czyli superowoc

Miechunka peruwiańska czyli superowoc

O tym, że warzywa i owoce są zdrowe nie trzeba nikogo przekonywać. Lekarze zalecają, by każdego dnia spożywać ich co najmniej 5 porcji, dzięki czemu nasz organizm będzie w dobrej kondycji. A gdyby zwykłe owoce wzbogacić o coś super? W poniższym tekście wyjaśniamy czym jest superowoc, którego przedstawicielką jest miechunka suszona. 

Zwykłe owoce, takie jak truskawka, banan, jabłko czy gruszka są nam doskonale znane. Są one smaczne, zdrowe i pożywne, w związku z czym chętnie gościmy je na naszych stołach. Jednak o superowocach w kraju nad Wisłą nie mówi się zbyt często. A to błąd, ponieważ superowoce są równie smaczne, jak te „zwykłe”, ale mają o wiele więcej prozdrowotnych składników odżywczych. Superowoce zawierają dużo witamin, minerałów, błonnika oraz przeciwutleniaczy, co sprawia, że doskonale wpływają na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne. Jednym z przedstawicieli tego rodzaju owoców jest miechunka peruwiańska. 

Miechunka suszona peruwiańska – właściwości i pochodzenie 

Miechunka peruwiańska to roślina, którą po raz pierwszy zaobserwowano w Ameryce Południowej. Najczęściej jest spotykana w krajach leżących w Andach: głównie w Peru i Chile, ale również w Kolumbii, Boliwii czy Wenezueli. Aktualnie uprawia się ją w różnych zakątkach świata, m.in. w Wielkiej Brytanii czy Indiach.  

Miechunka peruwiańska kolorem i kształtem przypomina małe pomidory, zaś ta sama miechunka suszona wygląda jak duże suszone rodzynki. Z kolei w smaku jest słodko-kwaśna, nieco zbliżona do ananasa. 

Miechunka peruwiańska nie tylko egzotycznie smakuje, ale przede wszystkim korzystnie wpływa na nasz organizm. Stanowi ona bogate źródło witamin (A, B, C i K), minerałów (cynk, fosfor, potas, żelazo) oraz przeciwutleniaczy. Wszystko to sprawia, że miechunka wpływa pozytywnie na: 

  • działanie układu odpornościowego; 
  • wzmocnienie kości; 
  • poprawę kondycji wzroku; 
  • wspiera funkcje sercowo-naczyniowe; 
  • poprawę funkcjonowania jelit; 
  • zwalcza wolne rodniki, które są przyczyną chorób nowotworowych.  

Z powyższych powodów spożywanie suszonej lub świeżej miechunki peruwiańskiej wskazane jest każdemu dorosłemu, niezależnie od stanu zdrowia czy wieku. Superowoce są regularnie poddawane badaniom, dzięki czemu ich skuteczność jest potwierdzona klinicznie.  

Miechunka peruwiańska w kuchni 

Owoce, również te super, można z powodzeniem wykorzystywać w kuchni. Nie inaczej jest w przypadku miechunki peruwiańskiej. Miechunka suszona świetnie sprawdzi się jako przekąska prosto z opakowania, jednak o wiele bardziej lubi ona towarzystwo innych składników.  

Jeżeli chcemy urozmaicić nasz sernik, to zamiast rodzynek można do niego dodać suszoną miechunkę peruwiańską. Owoc cen doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju ciast, deserów czy koktajli owocowych. Preferujący nieco lżejsze posiłki mogą wrzucać ją owsianki, musli czy jogurtu naturalnego jako witaminowy dodatek. 

Miechunka odnajduje się również w towarzystwie mięsa. Pieczona szynka z miechunką suszoną zamiast śliwki czy brzoskwini? Dlaczego nie. Owoc ten świetnie komponuje się z mięsem, ale sprawdzi się również w roli składnika słodkich sosów do dań mięsnych. 

materiał sponsorowany



KOMENTARZE