Lody chałwowe

Lody chałwowe

Chałwa zdecydowanie należy do moich ulubionych słodkości. Wiem, że jedni ją kochają a inni omijają szerokim łukiem. Bez wątpienia jestem w tej pierwszej grupie i staram się ją przemycać do jak największej liczby deserów i ciast.

Kiedy w końcu zrobiłam lody chałwowe, z miejsca wiedziałam, że na stałe wejdą do mojego kulinarnego repertuaru. Dosłownie trudno jest się od nich oderwać, dlatego mam bardzo silne przeczucie (graniczące z pewnością),że Wam również przypadną do gustu.

Jaką chałwę wybrać na lody chałwowe?

W sklepach znajdziecie mnóstwo rodzajów chałwy. Począwszy od tej najzwyklejszej, bez żadnych dodatków smakowych, poprzez waniliowa i czekoladową, a na bakaliowej, pomarańczowej i jeszcze wielu innych skończywszy.

Która z nich najlepiej nadaje się na lody chałwowe? Odpowiedź jest bardzo prosta: każda! Najważniejszym jest, aby smakowała tobie. Ja najczęściej sięgam po chałwę bez dodatków, jednak ta z rodzynkami lub skórką pomarańczową może w bardzo ciekawy sposób urozmaicić smak lodów.

Jeśli wybierasz wersje z dodatkami, możesz jeszcze bardziej je podkreślić dodając do masy lodowej porcje tego dodatku np. nieco rodzynek lub łyżeczkę skorki pomarańczowej.

Bardzo ważnym jest, aby zwrócić uwagę na skład kupowanej chałwy. Idealnie jeśli będzie on możliwie jak najbardziej prosty i będzie zawieraj niewiele więcej niż sezam i substancje słodzące.

Jaka śmietana najlepiej nadaje się na lody chałwowe?

Podstawa dobrych lodów jest śmietana. To ona w dużej mierze odpowiada za smak oraz konsystencje, dlatego warto wiedzieć po jaki produkt sięgnąć na sklepowej półce. Najlepszym wyborem będzie słodka śmietana do ubijania o zawartości minimum 36%. W ostateczności możesz użyć śmietanki 30%, jednak wpłynie to nieco na ostateczny efekt.

Oczywiście także i w tym wypadku należy spojrzeć na skład i szerokim lukiem omijać te śmietany, które mają w sobie zagęszczacze, stabilizatory i inne niezbyt fajne substancje. Pamiętaj również, że zanim zaczniesz robić lody chałwowe, śmietana powinna być mocno schłodzona, gdyż tylko wtedy dobrze się ubije.

Jak zrobić lody bez maszynki?

Jednym z największych mitów, dotyczących robienia domowych lodów jest to, że nie da się przygotować dobrych i kremowych lodów bez specjalnej maszynki. To nieprawda.

Lody z poniższego przepisu przygotujesz w ciągu kilku minut, a jedynym sprzętem jaki będzie ci do tego potrzebny to mikser lub po prostu trzepaczka. Cała reszta dzieje się w lodówce, a ty nie musisz się już niczym martwic. Jedynie w pierwszym etapie mrożenia możesz od czasu do czasu przemieszać masę, chociaż nawet i to nie jest konieczne.

Jak długo powinny się mrozić lody chałwowe?

Czas mrożenia lodów całkowicie zależny od naczynia, w którym będziesz je przygotowywać. Jeśli lody będą tworzyć bardzo gruba warstwę, może okazać się, ze nawet po kilkunastu godzinach w zamrażarce w środku będą wciąż płynne.

Gdy zależy ci na czasie, wylej masę lodowa do nieco większego pojemnika, tak aby jej warstwa miała zaledwie kilka centymetrów. W takim wypadku doskonale lody możesz mieć nawet po godzinie (chociaż w grę wchodzi tutaj także moc twojej zamrażarki)

W jaki sposób przechowywać lody chałwowe?

Lody na które przepis znajdziesz poniżej bardzo długo zachowują świeżość. Jeśli masz dużo silnej woli i nie zjesz ich przy pierwszym posiedzeniu, możesz bez obaw przechowywać je w zamrażarce nawet kilka miesięcy. Zadbaj jedynie o to, aby znajdowały się w szczelnie zamkniętym pojemniku, co uniemożliwi im przesiąkniecie innymi zapachami w z lodówki. W końcu nie chciałbyś, aby po jakimś czasie zamieniły się np. w lody koperkowe?

lody chałwowe
lody chałwowe

Przepis na lody chałwowe

Składniki na lody chałwowe

  • 200 g chałwy
  • 500 ml śmietanki 33%
  • 400 ml słodzonego mleka zagęszczonego
  • 3-4 łyżki ziaren sezamu

Jak zrobić lody chałwowe

Zanim przystąpisz do przygotowywania lodów, upewnij się, że śmietanka jest bardzo dobrze schłodzona, gdyż taką będzie się zdecydowanie łatwiej ubijać.

Śmietankę przelej do misy miksera, a następnie zacznij ją ubijać na niezbyt wysokich obrotach. Miksuj do momentu aż na śmietance zaczną pojawiać się szczyty – uważaj, aby nie ubić śmietany zbyt mocno, ponieważ śmietana bardzo łatwo może zamienić się w masło. Jeśli zauważysz, że w masie zaczęły robić się grudki, zacznij robić lody od nowa.

Do śmietany dodaj skondensowane mleko i wymieszaj szybko tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie dodaj do masy pokruszoną chałwę i ziarna sezamu. Wymieszaj całość przy pomocy szpatułki, a następnie przełóż do foremki lub zamykanego pojemnika.

Lody z chałwą mroź przez minimum 6-7 godzin. Czas mrożenia zależy od tego, jak grubą warstwę tworzy masa. Oczywiście możesz przechowywać je znacznie dłużej, jednak wtedy upewnij się, że są dobrze przykryte i nie będą chłonąć zapachów innych produktów znajdujących się w zamrażarce.

Lody nakładaj lekko ogrzaną łyżką. Przed podaniem możesz posypać je dodatkową porcją sezamu.

Zobacz też inne przepisy na lody i desery

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE