Orzechowiec

Orzechowiec

Jeśli poszukujesz efektownego i smacznego ciasta na święta, orzechowiec to idealna propozycja dla ciebie. Wbrew pozorom, jego przygotowanie jest naprawdę proste i poradzi sobie z nim nawet niezbyt doświadczona osoba. Ważnym jest, aby odpowiednio rozplanować sobie zadania, a unikniesz spędzenia w kuchni długich godzin.

Jak długo piec ciasto na orzechowiec?

Jeśli dysponujesz dużym piekarnikiem, który pomieści kilka blaszek na raz, pieczenie orzechowca nie zajmie ci dużo czasu. Cienkie spody należy piec zaledwie 15-16 minut. Przypominają bardziej ciasto półkruche, dlatego tyle im wystarczy aby nieco wyrosnąć i się ściąć.

Ile dni wcześniej upiec orzechowca?

Pamiętaj, że orzechowiec to ciasto, które musi nieco poleżakować w lodówce, aby wszystkie warstwy dobrze się połączyły, a blaty z ciasta zmiękły. Z tego względu zrób je przynajmniej 1 dzień przed planowanym podaniem. Ciasto może spokojnie poleżeć w lodówce nawet 2-3 dni, co nie powinno wpłynąć niekorzystnie ani na jego smak, ani na konsystencję.

Czym przełożyć orzechowiec?

W tym przepisie proponuję do przełożenia klasyczny krem budyniowy z nutą wanilii. Jest on doskonałym tłem dla orzechów i nie dominuje nad całością. Oczywiście, możesz poeksperymentować nieco z jego smakiem, dodając do kremu różnego rodzaju przyprawy (np. kardamon lub cynamon) lub skórki cytrusowe. Opcji jest wiele i w tym wypadku wszystko zależy od twojej wyobraźni.

Czy orzechowiec może być mrożony?

Same blaty do ciasta doskonale znoszą mrożenie, jednak w przypadku kremu budyniowego istnieje ryzyko, że przy rozmrażaniu rozwarstwi się i całkowicie straci swoją konsystencję. Z tego względu mrożenie orzechowca może nie być najlepszym pomysłem.

orzechowiec
orzechowiec

Przepis: orzechowiec

Składniki na orzechowiec

Na blaszkę o rozmiarach 25×25 cm

Ciasto:

  • 680 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 10 g cukru waniliowego
  • 160 g cukru
  • łyżka pasty waniliowej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)

Krem

  • 750 ml mleka
  • 120 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy

Warstwa orzechowa

  • 250 g orzechów włoskich
  • 80 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Jak zrobić orzechowiec?

Rozpocznij od przygotowania ciasta na orzechowiec. Do dużej miski lub malaksera dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, przesianą mąkę oraz pozostałe składniki na ciasto. Całość szybko zagnieć lub zmiksuj w trybie pulsacyjnym, aby powstała jednolita masa. Postaraj się pracować szybko, aby nie ogrzać za bardzo masy. Ciasto podziel na trzy równe części.

Przygotuj trzy blaszki o wymiarach 25×25 cm, wykładając je papierem do pieczenia. Możesz też użyć jednej, piekąc w niej blaty po kolei.

Każdą z blaszek wyklej jedną częścią ciasta, tak aby utworzyło równą warstwę. Nakłuj je widelcem w kilku miejscach. Dwie blaszki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz je przez 16 minut, a następnie odstaw ciasto do schłodzenia.

Kiedy dwa pierwsze blaty się pieką, przygotuj masę orzechową. W niedużym garnuszku rozpuść masło z miodem i cukrem. Kiedy masa zacznie się gotować, dodaj do niej posiekane orzechy. Całość gotuj jeszcze przez około 3-4 minuty. Kiedy orzechy lekko przestygną, rozłóż je równą warstwą w blaszce z trzecią częścią ciasta. Tę także piecz w temperaturze 180 przez 16 minut.

W międzyczasie przygotuj krem do przełożenia ciasta. 250 ml mleka zmiksuj z żółtkami, cukrem, mąką i budyniem – całość powinna być jednolita i pozbawiona grudek. W rondelku zagotuj 500 ml mleka, a następnie dodaj do niego przygotowaną wcześniej masę jajeczną. Gotuj całość przez kilka chwil energicznie mieszając – masa powinna szybko zgęstnieć, tworząc gęsty budyń.

Masło zmiksuj przez kilka minut na jasną i puszystą masę. Następnie zacznij dodawać do niego porcjami całkowicie wystudzony budyń. Całość dokładnie zmiksuj, aby powstał gładki krem.

Połowę kremu budyniowego rozsmaruj na jednym z blatów. Następnie przykryj go kolejnym i rozsmaruj na nim pozostałą część kremu. Na wierzchu ułóż blat z orzechami. Orzechowiec powinien schładzać się w lodówce przez całą noc, aby wszystkie warstwy dobrze się ze sobą zespoliły, a smaki miały okazję połączyć.

Zobacz też inne przepisy na ciasta

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE