Ciasteczka migdałowe

Ciasteczka migdałowe

Pewnie wielu z was zaczyna już powoli myśleć o świątecznych ciastach, ale w międzyczasie warto również przygotować mniejsze przysmaki, takie jak chociażby ciasteczka migdałowe.

Przepis ten wzorowany jest na hiszpańskich ciasteczkach polvorones, które przygotowuje się głównie w Andaluzji. Początkowo przygotowywano je w czasie Adwentu i w okresie bożonarodzeniowym, jednak obecnie można się nimi zajadać przez cały rok.

Czy w ciasteczkach można czymś zastąpić migdały?

Jeśli z jakiegoś względu nie chcesz używać migdałów w tym przepisie, możesz z powodzeniem zastąpić je innymi, drobno zmielonymi orzechami. W tej roli doskonale sprawdzą się chociażby fistaszki, orzeszki laskowe lub włoskie. Oczywiście, nie będą to już ciasteczka migdałowe, jednak wciąż będą pyszne.

Czym dekorować ciasteczka migdałowe?

Tego typu ciasteczka można dekorować na wiele sposobów. Jednym z najprostszych jest oczywiście użycie gęstego lukru, który równo pokryje powierzchnię ciasteczek. Dobrym pomysłem będzie również użycie lekkiej, cytrynowej glazury, czyli mocniej rozcieńczonego sokiem cytrynowym lukru. Cytrusowy posmak idealnie współgra ze smakiem ciastek.

Możesz również sięgnąć po roztopioną czekoladę lub polewę kakaową. W najprostszej wersji ciasteczka możesz po prostu oprószyć cukrem pudrem. Do dekoracji ciastek możesz użyć różnego rodzaju posypek, wiórków kokosowych, posiekanych suszonych owoców lub orzechów. W tej kwestii ogranicza cię jedynie twoja wyobraźnia.

Jak przechowywać ciasteczka migdałowe?

Aby ciasteczka zachowały świeżość najlepiej jest przechowywać je w specjalnej puszce na ciasteczka, szczelnie zamykanym słoiku lub innym pojemniku.

Jeśli chcesz, aby ciastka dłużej zachowały świeżość, jednocześnie zapobiegając ich wysychaniu, do pojemnika włóż kawałek jabłka lub skórki z cytrusów. Pamiętaj tylko, aby je regularnie zmieniać, inaczej wszystko będzie nadawało się do wyrzucenia.

Ciasteczka migdałowe

Przepis na ciasteczka migdałowe

Składniki na ciasteczka migdałowe

  • 120 g zmielonych migdałów
  • 230 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • Łyżeczka pasty waniliowej
  • 3-4 łyżki wody
Przepis na lukier

Jak zrobić ciasteczka migdałowe

Przygotowanie ciasteczek rozpocznij od rozpuszczenia masła w niedużym garnuszku. Następnie odstaw je na kilka minut, aby przestygło, ale nie stężało. 

W mikserze zmieszaj ze sobą mąkę, migdały, wanilię, cynamon, wodę i roztopione masło. Wszystkie składniki powinny się dobrze połączyć. Po kilku minutach ucierania, przełóż masę na folię spożywczą, dokładnie ją zawiń i wstaw do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie ciasto powinno być znacznie bardziej zwarte. 

Stolnicę oprósz mąką, a następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm. Przy pomocy foremki lub szklanki wycinaj ciasteczka. Pozostałe ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj. Postępuj tak do skończenia masy. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 170 stopni. 

Ciasteczka migdałowe układaj na płaskiej blaszce wyłożonej papierem. Piecz je przez około 15 minut, aby się lekko zezłociły. Kiedy wystygną, możesz udekorować je lukrem przygotowanym według tego przepisu oraz białą posypką. 

Zobacz też inne przepisy na ciasteczka

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE