Ciasto w kubku z mikrofalówki

Zbliża się sesja, czasu mało, a wytężone procesy myślowe sprawiają, że organizm aż wyje o coś pysznego. Gdy w lodówce prawie hula wiatr, a o wyjściu do sklepu nie ma mowy, ratuję się zawsze pięciominutowym ciastem.
Przepis na ciasto w kubku z mikrofalówki
Składniki na ciasto w kubku z mikrofalówki:
- Dwie łyżki masła (lub oleju)
- Jedno jajko
- Dwie łyżki kakao
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Dwie łyżki mąki pszennej
- Trzy łyżki cukru
- Cztery łyżki mleka.
- Starta skórki pomarańczy.
Jak zrobić ciasto w kubku z mikrofalówki?
Na temat tego przepisu w internecie krążą mity. Ale jest, istnieje, a po kilku próbach udało mi się dojść do proporcji dzięki którym nie wychodzi gumiaste i za każdym razem się udaje.
Na samym początku roztapiam dwie łyżki masła lub margaryny (można zastąpić taką samą ilością oleju), następnie do tej samej miseczki dodaję jedno jajko, dwie łyżki kakao, łyżeczkę proszku do pieczenia, dwie łyżki mąki pszennej, trzy łyżki cukru i 4 łyżki mleka.
Baza gotowa więc można dać się ponieść wyobraźni i apetytowi, bo w kwestii dodatków można zupełnie poszaleć, tym razem dodałam startą skórkę z pomarańczy. Teraz wystarczy wszystko dokładnie wymieszać i rozlać do kubków. Podana ilość starczy na dwa kubki ok. 200 ml. Jeśli chcemy sobie jeszcze bardziej dogodzić do masy możemy włożyć np. troszkę dżemu lub parę kostek czekolady.
Najlepsze w tym cieście jest, że pieczemy je w mikrofalówce – około 3-4 minuty, na maksymalnej mocy. Ten etap wymaga troszkę naszej uwagi. Każda mikrofalówka jest trochę inna, dlatego warto przypilnować ciasto i wyjąć je jak tylko wyrośnie. Nie ma co czekać, aż wystygnie i najlepiej jeść je na ciepło,a potem jakoś łatwiej wracać do obowiązków.
Zobacz też inne przepisy na ciasta:
Tarta z rabarbarem Proste ciasto bez pieczenia Lukier do pierników Cytrynowy puszek – ciasto bez pieczenia Tarta z musem czekoladowym Bündner Nusstorte – szwajcarskie ciasto orzechowe
Zobacz ostatnie przepisy:
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo
- Sprzęty kuchenne, które ułatwią ci poranki