Makaron z orzechami
Co dobrego jest w wyjazdach przyjaciół? Szczególnie tych długich, którzy jadą na Erasmusa? To, że wracają, a jak wracają to nigdy nie robią tego z pustymi rękami. To, co lubię najbardziej, to prezenty, a przede wszystkim te kulinarne. Moja droga Ola stanęła na wysokości zadania, przywożąc z Rzymu niemało pyszności, w tym pastę orzechową i pomysł na przepis, który trochę pozmieniałam, ale chyba nie odbiegł on tak bardzo od pierwowzoru.
Przepis na makaron z orzechami
Składniki na makaron z orzechami:
- 400 gramów makaronu
- Pasta z orzechów włoskich (orzechy włoskie, oliwa, sól)
- Kilka łyżek śmietany (18 procent)
- Orzechy włoskie
- Rodzynki / Świeże winogrona
- Sól
- Pieprz
- Natka pietruszki.
Jak zrobić makaron z orzechami?
Zaczynamy od zagotowania makaronu, ponieważ to najbardziej czasochłonna czynność z tego przepisu. Kształt i ilość oczywiście są tutaj dowolne, u mnie trafiło na farfalle, a gotowałam dla dwojga. Podstawą sosu jest rzeczona pasta z orzechów włoskich, którą wystarczy tylko wymieszać z kilkoma łyżeczkami osiemnastoprocentową śmietaną i makaronem. Już samo w sobie jest pyszne. Co prawda znajomość języka włoskiego u mnie leży, ale z tego, co sprawdziłam, to pasta w 90 procentach składa się z orzechów włoskich, oliwy i soli, dlatego myślę, że każdy – gdyby chciał – będzie mógł ją pewnie przygotować domowym sposobem.
Dodatkowo makaron mieszam z kilkoma garściami całych, lekko uprażonych orzechów włoskich i namoczonych rodzynek. Co prawda Ola sugerowała użycie świeżych winogron, ale niestety nie znalazłam ich w lodówce. Na samym końcu wszystko potraktowałam jeszcze solą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki.
Teraz tylko marzyć, żeby widok na Wawel zamienić choćby na chwilę na widok na Koloseum.