Makaron z orzechami

Makaron z orzechami

Co dobrego jest w wyjazdach przyjaciół? Szczególnie tych długich, którzy jadą na Erasmusa? To, że wracają, a jak wracają to nigdy nie robią tego z pustymi rękami. To, co lubię najbardziej, to prezenty, a przede wszystkim te kulinarne. Moja droga Ola stanęła na wysokości zadania, przywożąc z Rzymu niemało pyszności, w tym pastę orzechową i pomysł na przepis, który trochę pozmieniałam, ale chyba nie odbiegł on tak bardzo od pierwowzoru.

Przepis na makaron z orzechami

Składniki na makaron z orzechami:

  • 400 gramów makaronu
  • Pasta z orzechów włoskich (orzechy włoskie, oliwa, sól)
  • Kilka łyżek śmietany (18 procent)
  • Orzechy włoskie
  • Rodzynki / Świeże winogrona
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki.

Jak zrobić makaron z orzechami?

Zaczynamy od zagotowania makaronu, ponieważ to najbardziej czasochłonna czynność z tego przepisu. Kształt i ilość oczywiście są tutaj dowolne, u mnie trafiło na farfalle, a gotowałam dla dwojga.  Podstawą sosu jest rzeczona pasta z orzechów włoskich, którą wystarczy tylko wymieszać z kilkoma łyżeczkami osiemnastoprocentową śmietaną i makaronem. Już samo w sobie jest pyszne. Co prawda znajomość języka włoskiego u mnie leży, ale z tego, co sprawdziłam, to pasta w 90 procentach składa się z orzechów włoskich, oliwy i soli, dlatego myślę, że każdy – gdyby chciał – będzie mógł ją pewnie przygotować domowym sposobem.

Dodatkowo makaron mieszam z kilkoma garściami całych, lekko uprażonych orzechów włoskich i namoczonych rodzynek. Co prawda Ola sugerowała użycie świeżych winogron, ale niestety nie znalazłam ich w lodówce. Na samym końcu wszystko potraktowałam jeszcze solą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki.

Teraz tylko marzyć, żeby widok na Wawel zamienić choćby na chwilę na widok na Koloseum.

Zobacz też inne przepisy na sosy i makarony:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE