Pączki luksusowe – zaparzane

Pączki luksusowe – zaparzane

Jeśli chcesz przygotować naprawdę pyszne, puszyste i delikatne słodkości na tłusty czwartek, przepis na pączki luksusowe – inaczej nazywane też zaparzanymi – sprawdzi się w tym przypadku idealnie. Jest nieskomplikowany i z jego wykonaniem powinien poradzić sobie nawet mało doświadczony kucharz. Tak więc nie ma się czego bać – podwijaj rękawy i zabieraj się to roboty. Efekt z pewnością cię zachwyci.

Jaka mąka do pączków nada się najlepiej?

Aby pączki wyszły naprawdę lekkie i puszyste, musisz wybrać odpowiedni rodzaj mąki. Na szczęście ta idealna do pączków jest bardzo łatwo dostępna. Wybierz drobną i lekką mąkę typu 450, czyli popularną mąkę tortową. Zawiera dużo glutenu i nie obciąży za bardzo ciasta, dzięki czemu będzie ono miało szansę ładnie wyrosnąć.

Pamiętaj, aby przed dodaniem do ciasta przesiać mąkę przez sitko. W ten sposób lepiej ją napowietrzysz oraz zyskasz pewność, że w cieście nie będzie żadnych grudek, a całość bardzo łatwo i szybko się wymiesza.

Dlaczego pączki luksusowe robi się zaparzanej mąki?

Przepis na pączki luksusowe znany jest już od bardzo dawna. Tak naprawdę zaparzanie mąki to stara metoda, dzięki której ciasto staje się bajecznie delikatne i wręcz rozpływające się w ustach. Szybkie zalanie mąki gorącym mlekiem pozwala na szybsze wytworzenie się glutenu oraz pozwala lepiej wchłaniać wilgoć. Dodatkowo, zaparzenie mąki sprawia, że pączki chłoną mniej tłuszczu w czasie smażenia.

Co zrobić żeby pączki nie piły tłuszczu?

Nikt nie lubi tłustych, przesiąkniętych olejem pączków, dlatego warto zastosować kilka trików, dzięki którym pączki nie będą pić tłuszczu w czasie smażenia. Przede wszystkim należy zadbać o odpowiednią temperaturę oleju – jeśli będzie zbyt niska, ciasto będzie się za wolno piec i finalnie nasiąknie sporą ilością tłuszczu.

Dodatkowo warto dodać do ciasta spirytus lub ocet, które również zabezpieczą pączki przed nasiąkaniem. Ten dodatek nie będzie wyczuwalny w usmażonych pączkach, a jednocześnie mocno wpłynie na efekt końcowy.

Jak smażyć pączki?

Smażenie to kluczowy etap w przygotowaniu pączków – w końcu to właśnie od niego zależy to jakie tak naprawdę będą nasze słodkości. Przede wszystkim zadbaj o wybór odpowiedniego naczynia – głębokiej patelni lub szerokiego garnka, w którym będziesz mógł bez trudu obracać smażące się pączki.

Bardzo istotna jest również ilość tłuszczu – pączki powinny móc swobodnie się na nim unosić i to bez dotykania dna naczynia. Pamiętaj również, aby pączki smażyć partiami – po kilka sztuk na raz, aby nie było zbyt ciasno.

W czasie smażenia postaraj się pilnować temperatury tłuszczu. Zbyt niska sprawi, że pączki będą bardzo tłuste. Jeśli jednak będzie za wysoka, pączki spalą się z zewnątrz, a w środku wciąż będą surowe. Możesz od czasu do czasu wrzucić do oleju kawałek ziemniaka (dokładnie tak jak w przypadku robienia frytek), który obniży temperaturę tłuszczu.

Jak udekorować pączki ?

W przypadku pączków wybór dekoracji jest dosyć prosty: jedni wybierają prosty lukier z cukru pudru i soku cytrynowego inni z kolei (w tym także ja) wolą cukier puder. Świetnym pomysłem będzie również obtoczenie pączków w cukrze wymieszanym z cynamonem. Doskonale sprawdzi się również czekolada lub kakaowa glazura.

Aby pączki były jeszcze bardziej luksusowe, możesz dorzucić jeszcze parę dodatków: np. kandyzowane skórki cytrusów, cukrowe posypki, posiekane orzechy lub wiórki czekoladowe.

pączki luksusowe zaparzane
Pączki luksusowe zaparzane

Przepis na pączki luksusowe

Składniki na pączki luksusowe

  • 430 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 80 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 60 g roztopionego masła
  • 50 ml spirytusu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • dżem malinowy do nadziania pączków
  • smalec lub olej do smażenia
  • cukier puder do posypania pączków

Jak zrobić pączki luksusowe?

Rozpocznij od przygotowania od zrobienia prostego zaczynu. Do miseczki rozkrusz drożdże, a następnie wymieszaj je z 3 łyżkami ciepłego mleka i łyżeczką cukru. Całość dokładnie wymieszaj, aby drożdże dobrze się rozpuściły. Odstaw na około 10 minut w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować (zwiększy objętość i pojawią się na nim bąbelki).

Zagotuj pozostałe mleko, a do dużej miski przesiej połowę mąki. Zalej ją gorącym mlekiem i zmiksuj, aby powstała gładka masa.

W osobnej misce zmiksuj cukier puder, żółtka oraz jajko do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy w rodzaju kogla mogla.

Do zaparzonej mąki z mlekiem dodaj wyrośnięty zaczyn, jajeczny kogel mogel, sól oraz spirytus. Zmiksuj całość, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i stworzyły jednolitą masę. Na samym końcu dodaj pozostałą mąkę przesianą przez sitko oraz roztopione masło. Wyrabiaj całość mikserem z hakiem, tak aby masa wchłonęła cały tłuszcz, a ciasto było jednolite, elastyczne i błyszczące.

Przykryj misę i odstaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie możesz przełożyć je na stolnicę, zagnieść kilka razy, a następnie rozwałkuj na ok. 1,5 cm. Postaraj się nie podsypywać ciasta zbyt dużą ilością mąki – tylko na tyle, aby nie kleiło się do rąk.

Przy pomocy szklanki lub specjalnego wykrawacza wytnij kółka o średnicy około 5cm (pozostałe ciasto zagnieć i ponownie rozwałkuj). Gotowe pączki luksusowe przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na godzinę.

W garnku rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia. Pączki smaż partiami po 2 minuty z każdej strony, do momentu aż się ładnie zezłocą. Odstaw na półmisek wyłożony papierowymi ręcznikami, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Gdy pączki lekko przestygną, nadziej je dżemem przy pomocy rękawa cukierniczego. Na samym końcu oprósz je sporą ilością cukru pudru.

Zobacz też inne przepisy na tłusty czwartek

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE