Czekoladowo pomarańczowe koszyczki z ryżu preparowanego
Potrzebujemy (na 6 babeczek)
- 120 g ryżu preparowanego
- 2 pomarańcze
- 100 g masła
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/4 łyżeczki imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
Do rondelka wsypujemy cukier, lekko skrapiamy go woda. Podgrzewamy aż się rozpuści i nabierze karmelowego koloru. Dodajemy masło. Gdy się rozpuści dodajemy skórkę startą z jednej pomarańczy, imbir, gałkę muszkatołową oraz kakao. Dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą polewę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jogurt, cały czas mieszając.
Polewę dodajemy do ryżu. Wyrabiamy aż każde ziarenko zostanie nią pokryte, a cała masa stanie się lepka. Ryż wykładamy do kokilek, tworząc w środku wgłębienie na nadzienie. Aby ułatwić sobie późniejsze wyjęcie koszyczków możemy wyłożyć je folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki na minimum 20 minut.
Ja zdecydowałam się na proste nadzienie ze świeżych pomarańczy. Jeśli nie przeszkadzają Wam białe błonki możecie po prostu obrać pomarańczę, podzielić na cząstki i pokroić w mniejsze kawałki. Jeżeli chcielibyście wersję bez białych błonek odetnijcie ok półcentymetrowy plasterek z góry i z dołu pomarańczy. Wtedy zobaczycie jak gruba jest skórka, będzie tez pewnie stała na desce. Powoli odcinajcie po pasku z góry na dół, tak by odkroić całą białą skórkę. Gdy obierzecie w ten sposób całą pomarańczę zobaczycie segmenciki, które łatwo będzie wyciąć.
Segmenciki pomarańczy kroimy w mniejsze cząsteczki. Możecie też zamacerować je np. w białym winie lub cherry. Ja przygotowywałam wersję bezalkoholową, dlatego po prostu napełniłam koszyczki pomarańczami i lekko oprószyłam je gałką muszkatołową.