Gozleme – nadziewany turecki chlebek
Potrzebujemy
- ciasto drożdżowe (przepis znajdziecie TUTAJ)
- 200 g szpinaku (świeży lub mrożony)
- 2 pomidory
- 2 kulki mozarelli
- suszony czosnek
- kilka listków melisy
- sól, świeżo zmielony pieprz
- olej
Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcjami podanymi w TYM przepisie. Dzielimy je na 6 części. Każdą z nich rozałkowujemy na niezbyt gruby prostokąt – ok. 0,5 cm grubości. Na połowie każdego z tych prostokątów układamy szpinak (mrożony należy rozmrozić, świeżego nie trzeba obgotowywać) następnie układamy po 3 grube plastry pomidora oraz mozzarelli. Solimy, pieprzymy i posypujemy szczyptą czosnku. Na samym końcu układamy po kilka listków świeżej melisy.
Następnie składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Patelnię lekko naoliwiamy i smażymy nasze chlebki około 2 minut z każdej strony, tak aby się zezłociły. Najlepiej smakują jeszcze gorące.
KOMENTARZE