Pomidorowa pasta z cieciorki
Potrzebujemy
- puszkę ciecierzycy
- pół słoiczka suszonych pomidorów (+ 2 łyżki zalewy)
- pół niewielkiej cebuli
- garść ziaren słonecznika
- 3 łyżki wody
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, kmin rzymski
Przygotowanie pasty zaczynamy od uprażenia na suchej patelni ziaren słonecznika. Następnie, po lekkim przestudzeniu, wrzucamy je do blendera, dodajemy czosnek, wodę, zalewę z pomidorów i miksujemy na gładką masę
Odcedzamy cieciorkę i niezbyt dokładnie ugniatamy ją np. tłuczkiem do ziemniaków (jeśli wolicie gładkie pasty możecie ją też zmiksować). Pomidory i cebulę drobno siekamy. Dodajemy do cieciorki. Dodajemy także pastę słonecznikową i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
KOMENTARZE