Bruschetta z bobem. Jak gotować bób?

Uwielbiam wykorzystywać sezonowe produkty. Spośród nich wszystkich bób od kilku klat niezmiennie zajmuje miejsce co najmniej w pierwszej piątce. Co roku czekam na niego i kiedy w końcu się pojawia mam juz stuprocentową pewność, że jest lato.
Inspiracją do stworzenia tego przepisu było jedno ze zgłoszeń na ostatnio przeprowadzany konkurs. Bruschetta z bobem tak mnie zaintrygowała, że jak tylko pojawił się on w moim domu pomieszałam kilka moich ulubionych smaków i stworzyłam przepyszną przekąskę. Musicie spróbować, póki bób jeszcze gości w naszych sklepach!
Potrzebujemy:
- 2 duże ząbki czosnku
- 500 g bobu
- pęczek mięty
- 2 chilli
- sok z połówki cytryny
- oliwa
- sól, pieprz
- kilka kromek pieczywa
Bób wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 15-20 minut, tak aby był miękki. Po odcedzeniu przelewamy go chłodną wodą, a następnie obieramy ze skórki (najlepiej sprawdza się metoda wyciskania).
Pęczek mięty siekamy lub drzemy na mniejsze kawałki. Chilli siekamy drobno, podobnie jak ząbek czosnku.
2-3 łyżki oliwy mieszamy z sokiem z cytryny. Bób mieszamy z miętą, chilli i czosnkiem. Całość polewamy dressingiem, solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy
Chleb skrapiamy oliwą i grillujemy do momentu aż będzie chrupki. Każdą kromkę nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku.
Na kromki wykładamy sporą ilość bobu, a przed podaniem skrapiamy dressingiem, który pozostanie w misce.