Pesto rosso – pesto z suszonych pomidorów
Ta prosta pasta jest daje naprawdę spore pole do popisu. Możecie przygotować ją klasycznie – z bazylii, oliwy i parmezanu, ale możecie spróbować nieco bardziej z nim zaszaleć. Wiem, że bardzo spodobało Wam się np. pesto z liści rzodkiewki (przepis znajdziecie tutaj), do którego i ja bardzo często wracam. Dzisiaj zaserwuję Wam nieco bardziej klasyczny przepis, na tzw. Pesto rosso – aromatyczną włoską pastę z suszonych pomidorów. Zaczynamy?
Przepis na: Pesto rosso -pesto z suszonych pomidorów
Potrzebujemy:
- Słoiczek suszonych pomidorów
- Oliwa z oliwek (może być oliwa z pomidorów)
- 20 g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 10 listków bazylii
- Pół garstki orzeszków pinii (nadadzą się też inne orzechy i ziarna – migdały, pestki dyni, orzechy włoskie itd.)
Jak przygotować pesto?
Przygotowanie pesto jest dziecinnie prostą sprawą, gdyż wystarczy nam do tego zaledwie blender. Zacznijmy od dokładnego zmiksowania wszystkich produktów poza oliwą z oliwek. Ją dodamy dopiero, gdy uzyskamy gładką masę. Oliwy dodajemy tyle, aby nieco rozrzedzić masę – powinna być średnio gęsta.
Tak przygotowane pesto możemy całkiem długo w lodówce przechowywać zamknięte w słoiczku. Świetnie nada się jako podstawa do kanapek, a także fantastyczna baza do sosu do makaronu. Z pewnością Wam zasmakuje :)