Pierś w ziołach na gruszkowym szpinaku

Potrzebujemy:
- 3 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta granulowanego czosnku
- sól, pieprz
- 200 g posiekanego szpinaku (może być mrożony)
- 2 gruszki
- łyżka miodu
- łyżka soku z cytryny
- 1 niewielka cebula
- garść orzechów włoskich
- sól, pieprz
Oliwę łączymy z przyprawami, następnie w tak powstałej marynacie obtaczamy piersi z kurczaka. Odstawiamy na co najmniej pół godziny. A następnie w zależności od upodobań, grillujemy, smażymy bez panierki lub pieczemy w piekarniku.
Gruszkę obieramy, i kroimy w kostkę ok centymetr na centymetr. Cebulę bardzo drobno siekamy i lekko podsmażamy ją na patelni. Następnie dodajemy do niej gruszkę i podsmażamy kilka chwil, aż zmięknie i puści sok. Dodajemy szpinak, a krótko po nim miód zmieszany z sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Na samym końcu dodajemy posiekane orzechy włoskie, które wcześniej uprażyliśmy lekko na suchej patelni.
KOMENTARZE