Pierś w ziołach na gruszkowym szpinaku

Ostatnio zmagam się z niedoborem czasu, przez co sięgam do mojego archiwum. Natrafiłam tam na to zdjęcie. Nie jest ono najpiękniejsze, jednak przepis wart wspomnienia. Dlatego dajcie mu szansę, nawet jeśli nie jesteście fanami słodko-słonych połączeń
Potrzebujemy:
- 3 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta granulowanego czosnku
- sól, pieprz
- 200 g posiekanego szpinaku (może być mrożony)
- 2 gruszki
- łyżka miodu
- łyżka soku z cytryny
- 1 niewielka cebula
- garść orzechów włoskich
- sól, pieprz
Oliwę łączymy z przyprawami, następnie w tak powstałej marynacie obtaczamy piersi z kurczaka. Odstawiamy na co najmniej pół godziny. A następnie w zależności od upodobań, grillujemy, smażymy bez panierki lub pieczemy w piekarniku.
Gruszkę obieramy, i kroimy w kostkę ok centymetr na centymetr. Cebulę bardzo drobno siekamy i lekko podsmażamy ją na patelni. Następnie dodajemy do niej gruszkę i podsmażamy kilka chwil, aż zmięknie i puści sok. Dodajemy szpinak, a krótko po nim miód zmieszany z sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Na samym końcu dodajemy posiekane orzechy włoskie, które wcześniej uprażyliśmy lekko na suchej patelni.