Dżem malinowy z wiśniówką
Jakiś czas temu wpadłam w szał robienia domowych przetworów. To właśnie tego dnia przygotowałam moją pierwszą konfiturę malinową (koniecznie sprawdźcie tutaj przepis, robi się błyskawicznie).
Po przygotowaniu kilku słoiczków zostało mi jeszcze sporo malin, które postanowiłam przerobić w nieco inny sposób. Ostatecznie padło na połączenie ich z wiśniówką. Efekty tego eksperymentu wyszły bardzo smaczne. Dżem malinowy w wersji dla dorosłych jeszcze nie raz zagości w mojej kuchni.
Przepis na dżem malinowy z wiśniówką
- 1 kg malin
- 350 g cukru
- Sok z 1 cytryny
- 100 ml wiśniówki
Jak zrobić dżem malinowy z wiśniówką?
Przygotowanie dżemu malinowego nie jest skomplikowane i z pewnością poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz.
Maliny dokładnie przebierz i oczyść. Przełóż je do dużego garnka. Dodaj cukier oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 3 godziny, do momentu aż całość mocno zgęstnieje i osiągnie konsystencję kisielu. Nie zapomnij o częstym mieszaniu konfitury.
Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj wiśniówkę. Jeśli chcesz, aby aromat alkoholu był lepiej wyczuwalny, możesz dodać go więcej.
Jeszcze ciepłą konfiturę przełóż do dokładnie umytych i wyparzonych słoików. Dokładnie zakręć. Aby mieć całkowitą pewność, że dżem się nie zepsuje, możesz słoiki dodatkowo zapasteryzować. Ja najczęściej wybieram opcję w piekarniku: wyłóż słoiczki na blaszkę, piecz przez 20 minut w temperaturze 120 stopni.