Kokosowy pudding chia z malinami
Apogeum mody na nasiona chia przeszło gdzieś obok mnie. Oczywiście, zaopatrzyłam się w nie przy pierwszej nadarzającej się okazji, ale potem rzuciłam je w kąt, zapomniałam i dokopałam się do nich dopiero przy okazji ostatnich porządków.
Co się okazało? Że całkiem sporo straciłam. Więc, jeśli wy też znajdujecie się w gronie osób, które nie próbowały nasion chia, koniecznie nadróbcie zaległości! Ten pudding będzie doskonały na pierwszy raz!
Przepis na kokosowy pudding chia z malinami
- 400 ml mleczka kokosowego
- 4 łyżki nasion chia
- Łyżeczka miodu
- garść świeżych malin
- mięta do dekoracji
Jak zrobić pudding chia z malinami?
Nasiona chia wymieszaj z mleczkiem kokosowym. Dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez ok minutę.
Gorącą masę przełóż do pucharków, a następnie odłóż w chłodne miejsce, aby zastygła (najlepiej na noc).
Tuż przed podaniem udekoruj pucharki malinami rozgniecionymi widelcem oraz listkami świeżej mięty. (możesz również wykorzystać domową konfiturę malinową lub dżem malinowy z wiśniówką)