Gotowany sernik mojej babci

Gotowany sernik mojej babci

Nie powiem, że Święta się skończyły, zwłaszcza, że ciągle czuję ich atmosferę. Wciąż siedzę u rodziców naprzeciwko choinki i nie mam zamiaru wracać do rzeczywistości jeszcze przez kilka dni. Mam nadzieję, że udało wam też się odpocząć.

Tymczasem wracam do was z przepisem mojej babci na gotowany sernik, jaki znalazłam wśród pożółkłych podniszczonych kartek, które spisywała moja mama, będąc w moim wieku. Jest znakomity.

Przepis na gotowany sernik

Składniki na gotowany sernik:

Ciasto:

  • Pół kilograma mąki
  • 200 gramów cukru
  • 100 gramów masła
  • Dwa jajka
  • Jedna łyżeczka sody oczyszczone
  • Trzy łyżeczki kwaśnej śmietany
  • Cukier waniliowy.

Masa serowa:

  • 1,4 kilograma twarożku (jeśli sami mielicie ser dodajcie do niego pół szklanki mleka, dzięki czemu będzie gładszy)
  • Cztery żółtka
  • 250 gramów cukru
  • 200 gramów margaryny
  • Jeden cukier waniliowy
  • Dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
  • Opakowanie kandyzowanych pomarańczy lub mandarynek z tego przepisu

Polewa:

  • 150 gramów masła 
  • Trzy łyżki kakao
  • Cztery łyżki mleka
  • Trzy łyżeczki cukru
  • Skórka z jednej pomarańczy.

Jak zrobić gotowany sernik?

Aby zrobić sernik gotowany, musimy zacząć od dokładnego ucierania cukru z masłem aż do powstania puszystej masy. Następnie dodajemy do niej po jednym jajku ciągle miksując, a chwilę później przesianą mąkę. Na samym końcu dodajemy śmietanę, cukier waniliowy oraz sodę. Teraz masę dzielimy na trzy części i rozkładamy do trzech okrągłych foremek i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut (nie wyrosną mocno, a wbijany w niej patyczek powinien być suchy). Następnie odstawiamy je do ostygnięcia.

Aby zrobić masy serową rozpoczynamy od utarcia cukru, żółtek i margaryny. Następnie do tak powstałej masy dodajemy gładki twarożek. (jeśli mielicie go sami, zadbajcie, aby nie było w nim żadnych grudek). Wszystko dokładnie miksujemy i dodajemy 2 łyżki mąki oraz posiekane kandyzowane mandarynki lub pomarańcze. Masę serową wstawiamy na niewielki ogień i gotujemy. Jeśli masa będzie bardzo gęsta możemy dodać do niej trochę mleka.

W niewielkim garnuszku rozpuszczamy masło razem z cukrem. Następnie dodajemy kakao i mleko. Dokładnie mieszamy, by powstała idealnie gładka polewa.

Masą serową przekładamy upieczone placki, a wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy startą skórką pomarańczową.

Zobacz inne przepisy na serniki i inne ciasta:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE