Gotowany sernik mojej babci

Nie powiem, że Święta się skończyły, zwłaszcza, że ciągle czuję ich atmosferę. Wciąż siedzę u rodziców naprzeciwko choinki i nie mam zamiaru wracać do rzeczywistości jeszcze przez kilka dni. Mam nadzieję, że udało wam też się odpocząć.
Tymczasem wracam do was z przepisem mojej babci na gotowany sernik, jaki znalazłam wśród pożółkłych podniszczonych kartek, które spisywała moja mama, będąc w moim wieku. Jest znakomity.
Przepis na gotowany sernik
Składniki na gotowany sernik:
Ciasto:
- Pół kilograma mąki
- 200 gramów cukru
- 100 gramów masła
- Dwa jajka
- Jedna łyżeczka sody oczyszczone
- Trzy łyżeczki kwaśnej śmietany
- Cukier waniliowy.
Masa serowa:
- 1,4 kilograma twarożku (jeśli sami mielicie ser dodajcie do niego pół szklanki mleka, dzięki czemu będzie gładszy)
- Cztery żółtka
- 250 gramów cukru
- 200 gramów margaryny
- Jeden cukier waniliowy
- Dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
- Opakowanie kandyzowanych pomarańczy lub mandarynek z tego przepisu
Polewa:
- 150 gramów masła
- Trzy łyżki kakao
- Cztery łyżki mleka
- Trzy łyżeczki cukru
- Skórka z jednej pomarańczy.
Jak zrobić gotowany sernik?
Aby zrobić sernik gotowany, musimy zacząć od dokładnego ucierania cukru z masłem aż do powstania puszystej masy. Następnie dodajemy do niej po jednym jajku ciągle miksując, a chwilę później przesianą mąkę. Na samym końcu dodajemy śmietanę, cukier waniliowy oraz sodę. Teraz masę dzielimy na trzy części i rozkładamy do trzech okrągłych foremek i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut (nie wyrosną mocno, a wbijany w niej patyczek powinien być suchy). Następnie odstawiamy je do ostygnięcia.
Aby zrobić masy serową rozpoczynamy od utarcia cukru, żółtek i margaryny. Następnie do tak powstałej masy dodajemy gładki twarożek. (jeśli mielicie go sami, zadbajcie, aby nie było w nim żadnych grudek). Wszystko dokładnie miksujemy i dodajemy 2 łyżki mąki oraz posiekane kandyzowane mandarynki lub pomarańcze. Masę serową wstawiamy na niewielki ogień i gotujemy. Jeśli masa będzie bardzo gęsta możemy dodać do niej trochę mleka.
W niewielkim garnuszku rozpuszczamy masło razem z cukrem. Następnie dodajemy kakao i mleko. Dokładnie mieszamy, by powstała idealnie gładka polewa.
Masą serową przekładamy upieczone placki, a wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy startą skórką pomarańczową.
Zobacz inne przepisy na serniki i inne ciasta:
Pomarańczowe mini serniczki na zimno Brzoskwiniowy sernik z kokosową kruszonką Cytrynowy sernik z ricotty Bananowa krówka – ciasto bez pieczenia Makowa fantazja – ciasto na święta Tarta z musem czekoladowym
Zobacz ostatnie przepisy:
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo
- Sprzęty kuchenne, które ułatwią ci poranki