Klasyczny beszamel
Ktoś powiedział mi kiedyś, że z beszamelem wszystko smakuje lepiej. I chyba miał rację. W najbliższym czasie pojawi się tutaj kilka sposobów na jego wykorzystanie więc, jeśli jeszcze tego nie wiecie, będziecie mieli okazję sprawdzić prawdziwość powyższej tezy
Beszamel przepis
Potrzebujemy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli i białego pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
Masło rozpuszczamy w rondelku, często mieszając, aby się nie przypaliło. Następnie dodajemy mąkę i szybko mieszamy, tak by składniki dokładnie się połączyły. Mąki nie podsmażamy, nie robimy przecież zasmażki :)
Kolejny krok jest kluczowy – dodajemy mleko. Ale należy robić to stopniowo, trzymając garnek na małym ogniu i nie możemy zapominać o mieszaniu. Mleko dodajemy niezbyt dużymi porcjami, stopniowo rozrzedzając masę. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wtedy możemy zdjąć go z ognia i doprawić.
Nie obędzie się bez niego żadna lasagne, świetnie sprawdza się w różnych zapiekankach oraz idealnie pasuje do najróżniejszych warzyw. Wypróbujcie :)