Kofty – pomysł na grill w greckim stylu

Chociaż pogoda zdaje się temu przeczyć, to mamy sezon grillowy w pełni. Jeśli aura nie pozwoli nam na grillowanie na świeżym powietrzu warto wziąć w obroty patelnie grillowe lub grille elektryczne i przenieść się (chociaż kulinarnie) w cieplejsze regiony świata.
Ja wybrałam Grecję i przygotowałam jedno ze sztandarowych dań tej kuchni – bo moi drodzy Grecja to nie tylko grecka sałatka i tzatziki :)
Do przygotowania koft będziemy potrzebować:
- 500g wołowiny
- 300g wieprzowiny
- 1 jajko
- niewielka bułka namoczona w mleku
- 1 drobno posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- garść posiekanych listków świeżej mięty
- sok i skórka starta z jednej cytryny
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki kuminu
- 1,5 łyżeczki oregano
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki na kofty umieszczamy w miseczce i szybko i dokładnie wyrabiamy, aby powstała masa. Następnie porcje mięsa owijamy wokół wcześniej namoczonych patyczków, tak aby powstały niezbyt grube wałeczki. Grillować ok. 10-15 minut ze wszystkich stron, aż równomiernie się zrumienią.?
Ja podaję je z dipem z fety, flatbreads i trochę inną sałatką z ogórka?