Idealny paprykowy dip z fety
Nie wiem jak Wy, ale ja pozostaję w grillowym nastroju. Dzisiaj podrzucam przepis, który nico spontanicznie wymyśliłam na potrzeby ostatniego grillowania. Sądzę, że świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do mięs, ale też będzie świetnym uzupełnieniem kanapek.
Do dipu będziemy potrzebować:
- 1 białą lub zieloną paprykę
- opakowanie sera feta (ok. 250g)
- łyżeczkę świeżego oregano
- sok z jednej cytryny
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
Paprykę w całości grillujemy, aż skórka zacznie lekko brązowieć. Na chwilę zostawiamy ją pod przykryciem, a następnie zdejmujemy z niej skórkę. Usuwamy środek i miksujemy, w trakcie dodajemy do papryki ser, oregano, sok z cytryny oraz oliwę. Miksujemy aż dip stanie się jednolity i kremowy.
KOMENTARZE