Kostki z ryżu preparowanego
Potrzebujemy:
- 100 g ryżu preparowanego
- tabliczkę czekolady
- łyżkę kakao
- łyżkę masła
- 3 łyżki mleka
dodatkowo:
- szczyptę chilli
- szczyptę imbiru
- szczyptę cynamonu
Czekoladę i masło rozpuszczamy w miseczce umieszczonej nad garnkiem z gotująca się wodą. Chwilę później dodajemy kakao i mleko.Podgrzewamy i dokładnie mieszamy do momentu aż uzyskamy gładką i niezbyt gęstą masę. Czekoladę przelewamy do ryżu. Mieszamy, tak aby każde ziarenko było dokładnie nim obtoczone.
Zazwyczaj dzielę masę na 3 części i do każdej z nich dodaję inną przyprawę, ale w tym wypadku macie pełną dowolność. Ryż przekładamy do prostokątnego naczynia, wyrównujemy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Gdy ryż całkowicie zastygnie kroimy go na mniejsze kawałki i mamy gotowy smakołyk, który zawsze będzie na nas czekał w pogotowiu
KOMENTARZE