Sałatka z kopru włoskiego

Potrzebujemy: (na 4 porcje)
- 1 bulwę kopru włoskiego
- 2 garści rukoli
- 1 dojrzała gruszka
- garść pestek dyni
- garść suszonej żurawiny
- Łyżeczka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka musztardy
- łyżka emulsji balsamicznej
- sól, pieprz, świeży tymianek
Przygotowanie tej sałatki jest niezwykle proste i nie powinno zająć Wam więcej niż 10 minut. Zacznijcie od oczyszczenia kopru włoskiego z nieco obitych lub zeschniętych wierzchnich warstw. Następnie przekrójcie go na pół, usuńcie dolny kawałek, który jest korzeniem i pokrótce go w cienkie piórka. Obraną gruszkę również pokrójcie w plasterki.
W międzyczasie przygotujcie dressing z musztardy, oliwy, emulsji balsamicznej i soku z cytryny. Wystarczy wszystko ze sobą wymieszać. Warto też na suchej patelni uprażyć pestki dyni. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą, a tuż przed podaniem skrapiamy dressingiem. Świetnie będą pasować do niej grzanki czosnkowe.
KOMENTARZE