Sałatka z kopru włoskiego

Sałatka z kopru włoskiego

Na ostatnich zakupach w moim koszyku zupełnie przypadkiem znalazł się koper włoski. Dopiero po przyjściu do domu zaczęłam się zastanawiać co z niego przygotować. Ostateczny wybór padł na sałatkę, bo pachniał tak pięknie, że aż szkoda było go gotować. Tak powstała improwizowana sałatka z koprem włoskim i gruszką.

Potrzebujemy: (na 4 porcje)

  • 1 bulwę kopru włoskiego
  • 2 garści rukoli
  • 1 dojrzała gruszka
  • garść pestek dyni
  • garść suszonej żurawiny 
  • Łyżeczka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka emulsji balsamicznej
  • sól, pieprz, świeży tymianek

Przygotowanie tej sałatki jest niezwykle proste i nie powinno zająć Wam więcej niż 10 minut. Zacznijcie od oczyszczenia kopru włoskiego z nieco obitych lub zeschniętych wierzchnich warstw. Następnie przekrójcie go na pół, usuńcie dolny kawałek, który jest korzeniem i pokrótce go w cienkie piórka. Obraną gruszkę również pokrójcie w plasterki.

W międzyczasie przygotujcie dressing z musztardy, oliwy, emulsji balsamicznej i soku z cytryny. Wystarczy wszystko ze sobą wymieszać. Warto też na suchej patelni uprażyć pestki dyni. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą, a tuż przed podaniem skrapiamy dressingiem. Świetnie będą pasować do niej grzanki czosnkowe.



KOMENTARZE