Crepes souzette – naleśniki w syropie pomarańczowym

Są naleśniki i naleśniki – jedne przygotowujecie na co dzień inne na specjalne okazje. Dla mnie tym drugim rodzajem naleśników są z pewnością crepes souzette – francuskie naleśniki w syropie pomarańczowym. Są przepyszne, a do tego można je podać w bardzo efektowny sposób. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich, zaserwujcie im właśnie crepes souzette. Gwarantuję, że będą zachwyceni.
Są naleśniki i naleśniki – jedne przygotowujecie na co dzień inne na specjalne okazje. Dla mnie tym drugim rodzajem naleśników są z pewnością crepes souzette – francuskie naleśniki w syropie pomarańczowym. Są przepyszne, a do tego można je podać w bardzo efektowny sposób. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich, zaserwujcie im właśnie crepes souzette. Gwarantuję, że będą zachwyceni.
Przepis na crepes souzette – naleśniki w syropie pomarańczowym
Składniki:
- 8 naleśników (przepis na naleśniki znajdziesz tutaj)
- 200 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
- skórka starta z 1 niedużej pomarańczy
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki brandy lub innego alkoholu do podpalenia (opcjonalnie)
Jak zrobić crepes souzette – naleśniki w syropie pomarańczowym
Usmaż naleśniki (przepis tutaj).
Na patelnię o grubym dnie wysyp cukier, tak aby pokrył dno równomierną warstwą. Skrop go sokiem z cytryny i podgrzewaj do momentu uzyskanie złocistego karmelu. Pamiętaj, aby nie mieszać cukru, ponieważ się skrystalizuje.
Gdy cukier będzie złocistobrązowy, dodaj do niego sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy oraz masło. Cały czas podgrzewając, szybko wymieszaj do całkowitego połączenia się wszystkich składników i uzyskania gęstego sosu.
Zmniejsz ogień pod patelnią. Każdy z naleśników złóż w trójkąt i obtocz w syropie. Następnie ułóż je obok siebie na patelni. Jeśli wykorzystujesz alkohol, polej nim naleśniki i gorący syrop. Ostrożnie podpal opary, które zaczną unosić się nad patelnią. Podawaj na gorąco, z kawałkami owoców i bitą śmietaną.