Marynowane rydze

Wrzesień to najlepszy czas, aby przygotować marynowane rydze. Będziecie mogli cieszyć się ich smakiem przez cały rok.
Niestety, cierpię na tę przypadłość, że zupełnie nie widzę grzybów w lesie. Dosłownie mogłabym się o nie potknąć. No cóż. Już jakiś czas temu pogodziłam się z tym, że grzybobranie to dla mnie głównie przechadzka po lesie. Za to mój tata ma do tego konkretną smykałkę i każdego roku dostaję od niego spory zapas najróżniejszych grzybów.
Kiedy zobaczyłam piękne, małe rydze, od razu pomyślałam sobie, że idealnie sprawdzą się w przyszłości, jako przekąska na imprezie. Marynowane rydze to prawdziwy rarytas, więc jeśli tylko uda Wam się kupić (a może jeszcze lepiej: nazbierać) ładne grzyby, część z nich koniecznie wykorzystajcie w ten sposób.

Przepis na marynowane rydze
Składniki na marynowane rydze:
ok. 6 słoiczków po 200 ml
- ok. 500-700 g rydzów
- 3 łyżeczki ziarenek gorczycy
- 1 cebula
Marynata:
- 750 ml wody
- 120 ml octu
- 1/3 szklanki cukru
- 1 płaska łyżka soli
- 2 listki laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki ziarenek pieprzu
Jak zrobić marynowane rydze
Grzyby dokładnie oczyść – większe zanieczyszczenia usuń pędzelkiem, a następnie opłucz je szybko pod bieżącą wodą. Zalej je wodą, tak aby rydze były lekko przykryte. Doprowadź do wrzenia i obgotuj grzyby przez około 10 minut.
W międzyczasie przygotuj marynatę. Wszystkie jej składniki wymieszaj ze sobą i zagotuj. Po doprowadzeniu do wrzenia, zalewę lekko ostudź.
W każdym ze słoiczków umieść ok. pół łyżeczki ziarenek gorczycy oraz plaster cebuli. Dodaj odcedzone rydze – postaraj się nie upychać ich zbyt mocno i gęsto.
Zalej rydze przestudzoną zalewą. Do każdego ze słoiczków dodaj także ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, które gotowały się w zalewie. Marynata powinna całkowicie przykryć rydze.
Dno dużego garnka wyłóż ściereczką. Ułóż na niej słoiczki, a następnie wypełnij garnek wodą do ok. 3/4 wysokości słoików. Gotuj słoiki przez ok. 15 minut, a następnie wyjmij je z garnka i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
Marynowane rydze nadają się do zjedzenia po około 3-4 tygodniach. W spiżarni mogą postać bardzo długo.