Krakersy z pastą serową
Goście zapowiedzieli się z wizytą, a ty nie wiesz czym ich poczęstować? Krakersy z pastą serową z pewnością zachwycą twoich bliskich. Wręcz idealnie sprawdzą się w roli przekąski na imprezie sylwestrowej lub innym przyjęciu. Właściwie nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je po prostu do schrupania w czasie oglądania filmu z rodziną.
Przygotowanie tej przekąski zajmie ci niewiele czasu, a efekt jest przepyszny. Gwarantuję, że ten przepis na długo wpisze się w twój kulinarny repertuar.
Z jakim wyprzedzeniem zrobić krakersy z pastą serową?
Zrobienie tej przekąski nie zajmuje wiele czasu, a krakersy z pastą serową można serwować gościom natychmiast po przygotowaniu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić ją z wyprzedzeniem – kilkugodzinnym lub nawet kilkudniowym.
W tym wypadku na ostatnią chwilę zostaw sobie jedynie zmontowanie całości, czyli wyłożenie pasty serowej na krakersy. Samą pastę możesz zrobić wcześniej – pamiętaj jedynie aby przechowywać ją w odpowiedni sposób. Zabezpiecz ją przed obsychaniem, przekładając ją do szczelnie zamykanego pojemnika lub owijając miseczkę folią spożywczą.
Pamiętaj, że pasta serowa będzie gęstnieć z czasem. Jeżeli okaże się, że stała się zbyt gęsta i trudna do rozsmarowania na krakersach, dodaj do niej odrobinę letniej wody. Rób to stopniowo, do momentu uzyskania satysfakcjonującej cię konsystencji.
Czym można zastąpić krakersy w tym przepisie?
Ta prosta przekąska daje ci mnóstwo przestrzeni do eksperymentów. Możesz przygotować pastę serową mieszając ze sobą różnego rodzaju sery w różnych proporcjach. Jednak najprostszym sposobem na odmienienie tej przekąski, będzie zastąpienie krakersów czymś równie smacznym.
Doskonałą alternatywą dla krakersów będą cienkie tosty z pszennego pieczywa, pumpernikiel lub tortille. W zdrowszej wersji podaj pastę na plasterkach ogórków lub kalarepy. Możesz też potraktować pastę serową jako dip, w którym goście będą zanurzać np. chipsy lub warzywa.
Jak przechowywać krakersy z pastą serową?
Przygotowaną z wyprzedzeniem pastę serową przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub przynajmniej pod przykryciem. Jeżeli przygotujesz całość wcześniej, zadbaj o to, aby zabezpieczyć krakersy przed obsychaniem (a konkretniej pastę). Możesz je np. przykryć folią spożywczą, uważając aby nie zgnieść ich za mocno. Gotowe krakersy możesz przechowywać w temperaturze pokojowej.
Jakie przekąski podać na imprezie?
Te smaczne i proste krakersy z pastą serową możesz podać jako samodzielną przekąskę lub element większego bufetu lub deski przekąsek. Twoim gościom z pewnością zasmakuje również przekąska z pomidorów koktajlowych, eleganckie kulki serowe z żurawiną, roladki z szynki ze słonecznikiem, koreczki z tortilli lub bardziej tradycyjne koreczki z szynki.
Świetnym pomysłem (zwłaszcza w okresie świątecznym) będzie przygotowanie również prostych przekąsek ze śledzi np. śledzi korzennych, śledzi z orzechami i śliwkami lub śledzi z suszonymi pomidorami. Doskonale sprawdzą się też różnego rodzaju faszerowane jajka np. z musztardą, z pieczarkami, z curry lub wiosenne.
Oczywiście na przyjęciach warto również zaserwować gościom przeróżne sałatki np. hawajską, królewską, z tortellini i awokado, szopską, lub ziemniaczaną z rzodkiewką.
Przepis na krakersy z pastą serową
Składniki na krakersy z pastą serową
- ok. 30 krakersów
Pasta serowa:
- 250 g sera sałatkowego typu feta
- 100 serka śmietankowego
- 100 g sera żółtego (np. cheddar)
- 1 duży ząbek czosnku
- 2-3 łyżki niesłodzonego masła orzechowego – polecam >> to <<
Do dekoracji:
- listki tymianku
- ostra papryka
- czarny sezam
Jak zrobić krakersy z pastą serową
Rozpocznij od przygotowania pasty serowej. Serek śmietankowy oraz ser feta rozetrzyj ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj do nich starty na tarce o drobnych oczkach ser żółty oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszaj.
Na samym końcu dodaj do masy masło orzechowe i ponownie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Im więcej masła orzechowego dodasz, tym masa będzie gęstsza. Odstaw pastę do lodówki na około 30 minut, aby dobrze się związała.
Rozłóż krakersy na desce do serwowania. Na środku każdego z nich wyłóż porcję masy serowej. Możesz zrobić to łyżeczką lub posłużyć się rękawem cukierniczym.
Udekoruj krakersy z pastą serową, oprószając je papryką, tymiankiem oraz sezamem. Możesz je podawać natychmiast.