Dżem figowy (konfitura z fig)

Ten czas kiedy w sklepach zaczynają pojawiać się świeże figi, należy do moich ulubionych. To znak, że należy zrobić dżem figowy.
Dżem z figowy czy też może konfitura z fig? Właściwie nie mogłam się zdecydować, jak nazwać ten przepis, bo wiele osób uważa, że słowa te są synonimami i można je stosować wymiennie. Przestudiowałam trochę temat i faktycznie, różnice są bardzo subtelne, dlatego wydaje mi się, że mój dżem figowy to może być równie dobrze konfitura z fig. Wybierzcie sobie nazwę, która bardziej wam odpowiada. I bez względu na to, jaka decyzja zapadnie, zawsze otrzymacie wyjątkowo smaczne przetwory.
Konfitura z fig (lub jak kto woli dżem figowy) idealnie sprawdzi się jako przełożenie do różnego rodzaju ciast, dodatek do naleśników, placuszków lub kanapek. Świetnie też sprawdzi się też, jako dodatek do mięs i serów. Przysięgam – pieczony camembert i konfitura z fig to naprawdę duet idealny i najlepsza propozycja na weekendowe śniadanie.

Przepis na dżem figowy (konfitura z fig)
Składniki na dżem figowy (konfitura z fig)
Na 4 słoiczki po 200 ml:
- 1 kg dojrzałych fig (z fioletową skórką)
- 200 g cukru trzcinowego
- 1 pomarańcza
- sok z połówki cytryny
- pół łyżeczki cynamonu
Jak zrobić dżem figowy (konfitura z fig)
Umyj figi i odetnij ewentualne zdrewniałe końcówki. Owoce pokrój w kostkę, zasyp cukrem, dokładnie wymieszaj i pozostaw w chłodnym miejscu na około 1-2 godziny.
Zetrzyj skórkę z połowy pomarańczy. Wyciśnij z niej sok i zmieszaj go z sokiem z cytryny.
Figi przesyp do dużego garnka i zacznij je smażyć na średnim ogniu. Gotuj około 30-45 minut. Po tym czasie dodaj skórkę z pomarańczy, cynamon oraz sok z cytrusów.