Dżem morelowy z kardamonem
Tradycyjne dżemy są pyszne, ale to drobne urozmaicenia i dodatki czynią z nich naprawdę smaczną przekąskę. Zawsze, kiedy robię domowe dżemy i konfitury, kilka słoiczków przygotowuję według klasycznej receptury, a kilka staram się w jakiś sposób urozmaicić.
W tym roku na tapetę wzięłam morele i w ten sposób powstał dżem morelowy z pomarańczami i wanilią oraz dżem morelowy z kardamonem, na który przepis prezentuję wam dzisiaj.
Klasyczne dżemy i konfitury zawierają w sobie bardzo dużo cukru, ale moim zdaniem owoce są już wystarczająco słodkie. Aby ładnie się zagęściły, możecie wykorzystać cukry żelujące lub sięgnąć po naturalny składnik – pektynę. Jest to substancja, która naturalnie występuje w owocach i zagęszcza konfitury. Pektyny możecie kupić w sklepach, lub ewentualnie dodać do przetworów skórkę z cytrusów lub jabłka.
Przepis na dżem morelowy z kardamonem
Składniki na dżem morelowy z kardamonem
– na 4 słoiczki po 300 ml –
- 1,5 kg moreli
- 20 g pektyny
- 150 g cukru
- 10 g mielonego kardamonu
- sok z połówki cytryny
Jak zrobić dżem morelowy z kardamonem
Morele dokładnie umyj, a następnie pozbaw je pestek i pokrój na ćwiartki. Przełóż je do dużego garnka i zacznij gotować na niedużym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie dodaj do owoców kardamon, cukier oraz sok z cytryny. Gotuj kolejne 2o-30 minut, do momentu aż owoce całkowicie się rozpadną. Dodaj pektynę i gotuj 15 minut.
Aby sprawdzić, czy dżem morelowy jest już dobry, przełóż łyżeczkę dżemu na talerzyk i włóż na kilka minut do zamrażarki. W ten sposób przekonasz się, czy po schłodzeniu będzie miał pożądaną przez ciebie konsystencję. Jeśli będzie zbyt rzadki, gotuj dżem jeszcze przez kilkanaście minut.
Gotowy, gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręć i odstaw do wystygnięcia do góry dnem. Przechowuj w spiżarce.
Wersja bez pektyny: aby przygotować dżem morelowy z pomarańczami możecie również wykorzystać cukier żelujący. Moim zdaniem najlepszy będzie ten w wersji 3:1 ponieważ wykorzystacie do niego najmniej cukru – na każdy kilogram owoców będziecie potrzebować 350 g cukru.