Klasyczne powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe przygotowuję każdego roku. To chyba najprostsze przetwory, jakie tylko można zrobić. W sam raz dla początkujących
Powidła śliwkowe były jednymi z pierwszych przetworów, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Właściwie nie da się w ich przypadku nic zepsuć. No dobrze – można je przypalić, jeśli będziecie wyjątkowo roztargnieni. Ale nawet w takim przypadku da się je uratować.

Przepis na powidła śliwkowe
Powidła śliwkowe – składniki
ok. 4 słoiczki po 300 ml
- 2 kilogramy śliwek
- 0,5 kg cukru
Jak zrobić powidła śliwkowe?
Śliwki dokładnie umyj, a następnie wypestkuj, sprawdzając czy przypadkiem nie znalazły się wśród nich jakieś robaczywki. Owoce wymieszaj z cukrem i przesyp do dużego garnka.
Powidła gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 1,5 – 2 godziny. Przez pierwsze 10 minut gotuj je pod przykryciem, a następnie bez. Często mieszaj, zwracając uwagę na to, aby nie przywarły do dna garnka ani nie przypaliły się.
Powidła możemy gotować na raty – po kilkadziesiąt minut każdego dnia. Gotujemy je do momentu, aż osiągną satysfakcjonującą nas gęstość. Aby sprawdzić, jak gęste będą przetwory, przełóżcie ich niewielką ilość na talerzy, a następnie włóżcie go do zamrażarki. Po kilku minutach wszystko wystygnie, a wy będziecie wiedzieć, jaką gęstość będą miały ostatecznie powidła.
Gorące powidła śliwkowe przełóż do wyparzonych słoiczków i dokładnie zakręć. Aby mieć pewność, że się nie zepsują, zapasteryzuj je: na dno dużego garnka włóż ściereczkę, a na niej ułóż słoiki. Zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez ok. 20 minut na niezbyt dużym ogniu. Wyjmij z garnka i ostudź.
Jak uratować przypalone powidła śliwkowe?
Jeśli zauważysz, że powidła śliwkowe zaczęły się przypalać, pod żadnym pozorem ich nie mieszaj. Przede wszystkim zdejmij garnek z ognia i oceń poczynione szkody. Jeśli zwęgliła się spora część przetworów, niestety nadają się do wyrzucenia. Jeśli jednak po spróbowaniu, spalenizna nie jest wyczuwalna w powidłach, możesz je uratować. W tym celu wystarczy ostrożnie przełożyć dżem do innego garnka, uważając, aby przypalona warstwa została w pierwszym garnku. Uratowane powidła możesz gotować dalej, zgodnie z przepisem powyżej.