Marynowane rzodkiewki

Marynowane rzodkiewki

Marynowane rzodkiewki możecie zrobić właściwie o każdej porze roku, ale najlepiej smakują wiosną i latem.Właściwie to bardzo długo nie robiłam żadnych przetworów. Zanim wyprowadziłam się z domu rodzinnego, dzielnie pomagałam w przygotowywaniu słoików oraz oczyszczaniu warzyw i owoców, ale cała przetworowa alchemia – gotowanie zalew lub odmierzanie zapraw – zostawało działką matuli.

Potem przez bardzo długi czas rodzicielka zaopatrywała mnie we wszystkie możliwie dżemy, kompoty i najróżniejsze kiszonki, które stały się nieodłącznym elementem studenckiej wałówki. Aż w końcu przestałam kursować ze słoikami w walizce i w końcu zaczęłam robić je sama. Teraz już wymieniamy się słoikami – mama podrzuca mi słoikową klasykę, a ja serwuję jej przetworowe nowinki.

Właśnie w ramach poszukiwania przepisu, który tym razem zaskoczy mamę, wygrzebałam przepis na marynowane rzodkiewki. Zrobiłam je w ubiegłym roku i już zdążyłam powtórzyć w tym. Wystarczy zaledwie parę dni, aby były gotowe, chociaż chyba najlepsze są po około 1,5 tygodnia.

Ich smak z pewnością was zaskoczy. Marynowane rzodkiewki możecie dodawać do sałatek i kanapek lub po prostu pogryzać je w czasie oglądania wieczornego filmu lub serialu. Taka zdrowa przekąska z pewnością będzie stanowić fantastyczną alternatywę dla chipsów lub słodyczy.

A jeśli nie wiecie, jak wykorzystać liście, które wam zostaną, zróbcie pesto z liści rzodkiewki >>klik<<

A Wy? Przygotowujecie jakieś nietypowe i nieoczywiste przetwory? Koniecznie dajcie mi znać w komentarzach!

Przepis na marynowane rzodkiewki

Składniki na marynowane rzodkiewki

(3 słoiczki 250 ml)

Zalewa:

  • 200 ml octu winnego
  • 500 ml wody
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • łyżka soli

Dodatkowo:

  • 5 pęczków rzodkiewki
  • 12 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 listków laurowych
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 ziarenek pieprzu

Jak zrobić marynowane rzodkiewki?

Od rzodkiewek odetnij zielone liście (możesz z nich zrobić pesto >> przepis<<). Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zostawić część „zielonych ogonków”, które są całkowicie jadalne.

Wyparz 3 słoiki, a następnie do każdego z nich włóż obrane ząbki czosnku, ziarenka pieprzu, liście laurowe no i oczywiście rzodkiewki.

Przygotuj zalewę. Wszystkie jej składniki zmieszaj ze sobą i gotuj przez ok. 10-12 minut od momentu zawrzenia. Tak przygotowaną marynatą zalej rzodkiewki. Słoiki dokładnie zakręć, a następnie pasteryzuj je przez 15 minut.

Marynowane rzodkiewki będą dobre już po około 2-3 dniach, jednak moim zdaniem najlepiej smakują po półtora tygodnia, a wy możecie przechowywać je jeszcze dłużej.

Zobacz też inne przepisy na przetwory

Zobacz też najnowsze przepisy



KOMENTARZE