Marynowane rzodkiewki

Marynowane rzodkiewki możecie zrobić właściwie o każdej porze roku, ale najlepiej smakują wiosną i latem.Właściwie to bardzo długo nie robiłam żadnych przetworów. Zanim wyprowadziłam się z domu rodzinnego, dzielnie pomagałam w przygotowywaniu słoików oraz oczyszczaniu warzyw i owoców, ale cała przetworowa alchemia – gotowanie zalew lub odmierzanie zapraw – zostawało działką matuli.
Potem przez bardzo długi czas rodzicielka zaopatrywała mnie we wszystkie możliwie dżemy, kompoty i najróżniejsze kiszonki, które stały się nieodłącznym elementem studenckiej wałówki. Aż w końcu przestałam kursować ze słoikami w walizce i w końcu zaczęłam robić je sama. Teraz już wymieniamy się słoikami – mama podrzuca mi słoikową klasykę, a ja serwuję jej przetworowe nowinki.
Właśnie w ramach poszukiwania przepisu, który tym razem zaskoczy mamę, wygrzebałam przepis na marynowane rzodkiewki. Zrobiłam je w ubiegłym roku i już zdążyłam powtórzyć w tym. Wystarczy zaledwie parę dni, aby były gotowe, chociaż chyba najlepsze są po około 1,5 tygodnia.
Ich smak z pewnością was zaskoczy. Marynowane rzodkiewki możecie dodawać do sałatek i kanapek lub po prostu pogryzać je w czasie oglądania wieczornego filmu lub serialu. Taka zdrowa przekąska z pewnością będzie stanowić fantastyczną alternatywę dla chipsów lub słodyczy.
A jeśli nie wiecie, jak wykorzystać liście, które wam zostaną, zróbcie pesto z liści rzodkiewki >>klik<<
A Wy? Przygotowujecie jakieś nietypowe i nieoczywiste przetwory? Koniecznie dajcie mi znać w komentarzach!

Przepis na marynowane rzodkiewki
Składniki na marynowane rzodkiewki
(3 słoiczki 250 ml)
Zalewa:
- 200 ml octu winnego
- 500 ml wody
- 1,5 łyżeczki cukru
- łyżka soli
Dodatkowo:
- 5 pęczków rzodkiewki
- 12 ziarenek ziela angielskiego
- 6 listków laurowych
- 6 ząbków czosnku
- 10 ziarenek pieprzu
Jak zrobić marynowane rzodkiewki?
Od rzodkiewek odetnij zielone liście (możesz z nich zrobić pesto >> przepis<<). Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zostawić część „zielonych ogonków”, które są całkowicie jadalne.
Wyparz 3 słoiki, a następnie do każdego z nich włóż obrane ząbki czosnku, ziarenka pieprzu, liście laurowe no i oczywiście rzodkiewki.
Przygotuj zalewę. Wszystkie jej składniki zmieszaj ze sobą i gotuj przez ok. 10-12 minut od momentu zawrzenia. Tak przygotowaną marynatą zalej rzodkiewki. Słoiki dokładnie zakręć, a następnie pasteryzuj je przez 15 minut.
Marynowane rzodkiewki będą dobre już po około 2-3 dniach, jednak moim zdaniem najlepiej smakują po półtora tygodnia, a wy możecie przechowywać je jeszcze dłużej.
Zobacz też inne przepisy na przetwory
Ogórki po rosyjsku (na sucho) Sos marinara Nalewka kawowa Konfitura z pigwy Marynowane rydze Prosta konfitura z malin
Zobacz też najnowsze przepisy
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo
- Sprzęty kuchenne, które ułatwią ci poranki