Meksykańska zupa fasolowa

Meksykańska zupa fasolowa

Przepis: meksykańska zupa fasolowa

Potrzebujemy:

  • 2 puszki czarnej fasoli (ew. czerwonej)
  • 1/4 czerwonej papryki
  • puszka posiekanych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1,5 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sok z 1 limonki
  • sól, pieprz

Do podania:

  • tortilla
  • śmietana
  • kolendra
  • ser 

Jak zrobić meksykańską zupę fasolową?

W głębokim garnku rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula zmięknie i się zeszkli, dodaj drobno posiekaną paprykę, a następnie dorzuć oba rodzaje sproszkowanej papryki, kumin i oregano. Podsmażaj kilka sekund, po czym dodaj pomidory z puszki. Pozwól im podsmażyć kilka chwil, a następnie dodaj fasolę i bulion warzywny. Dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj na niewielkim ogniu przez ok. pół godziny. Na samym końcu zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw sokiem z limonki.

Zupę podawaj w miseczkach, na których dno wyłożyłeś porcję startego sera. Przed podaniem przyozdób ją śmietaną, podpieczoną na suchej patelni i pokrojoną w paski tortilla oraz posiekaną kolendrą.



KOMENTARZE