Meksykańska zupa fasolowa

Przepis: meksykańska zupa fasolowa
Potrzebujemy:
- 2 puszki czarnej fasoli (ew. czerwonej)
- 1/4 czerwonej papryki
- puszka posiekanych pomidorów
- 1 duża cebula
- 4 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 700 ml bulionu warzywnego
- 1,5 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sok z 1 limonki
- sól, pieprz
Do podania:
- tortilla
- śmietana
- kolendra
- ser
Jak zrobić meksykańską zupę fasolową?
W głębokim garnku rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula zmięknie i się zeszkli, dodaj drobno posiekaną paprykę, a następnie dorzuć oba rodzaje sproszkowanej papryki, kumin i oregano. Podsmażaj kilka sekund, po czym dodaj pomidory z puszki. Pozwól im podsmażyć kilka chwil, a następnie dodaj fasolę i bulion warzywny. Dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj na niewielkim ogniu przez ok. pół godziny. Na samym końcu zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw sokiem z limonki.
Zupę podawaj w miseczkach, na których dno wyłożyłeś porcję startego sera. Przed podaniem przyozdób ją śmietaną, podpieczoną na suchej patelni i pokrojoną w paski tortilla oraz posiekaną kolendrą.
KOMENTARZE