Mini quiche z papryką i pieczarkami

Wpadają goście? Chyba warto zaserwować im coś ciekawszego niż chipsy i paluszki? Kilka razy podsuwałam wam już parę ciekawych pomysłów.
Myślę, że ten przepis też się dobrze sprawdzi w takiej sytuacji. Pamiętajcie, że quiche możecie również przygotować w dużej foremce, jako dużą tartę, którą dopiero później pokroicie na kawałki.
Przepis na kruche ciasto
- 125 g masła
- 250 g mąki
- 1 żółtko
- szczypta soli
Jak zrobić kruche ciasto
Miękkie masło utrzyj z mąką, do momentu uzyskania konsystencji mokrego piachu. Warto robić to np. widelcem, żeby nie ogrzać za bardzo masła. Dodaj sól oraz żółtko i szybko wyrób (już ręcznie) do momentu uzyskania zwartego, elastycznego ciasta. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć i było zbyt suche – dodaj łyżeczkę zimnej, co ułatwi wyrobienie.
Ciasto owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm i przy pomocy szklanki wytnij okręgi, którymi wykleisz sylikonowe foremki do muffinek. Ciasto możesz ponownie zagnieść i wykorzystać do przygotowania kolejnych babeczek.
Przepis na mini quiche z papryką i pieczarkami
- 3 średniej wielkości jajka
- 150 ml śmietany 18%
- Duża szczypta pieprzu
- Duża szczypta soli
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
- Pół łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 czerwona papryka
- 100 g pieczarek
- 50 g sera gouda
- kruche ciasto z przepisu powyżej
Jak zrobić mini quiche z papryką i pieczarkami?
W miseczce wymieszaj jajka, śmietanę oraz przyprawy. Postaraj się, aby masa była jak najbardziej napowietrzona i jednolita.
Do każdej z foremek wyłożonych ciastem wyłóż pokrojoną w kostkę paprykę oraz pieczarki. Całość zalej masą jajeczną, zostawiając ok. 0,5 cm wolnej przestrzeni. Wierzch posyp startym serem. Piecz w temperaturze 160 stopni przez 25 minut. Zanim wyjmiesz quiche z piekarnika, upewnij się, że masa jajeczna jest zupełnie ścięta, w przeciwnym razie zostaw je w piekarniku na kolejne 5-10 minut. Przed podaniem posyp babeczki drobno posiekanym szczypiorkiem.