Uszka z pieczarkami

Uszka z pieczarkami

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów i uszek. Zwykle robi się je z leśnymi grzybami lub z kapustą i grzybami. Alternatywą dla nich będą uszka z pieczarkami – tanie, wyjątkowo łatwe do zrobienia i (co najważniejsze) przepyszne. Będą idealnym dodatkiem do wigilijnego barszczu lub zupy grzybowej.

Dlaczego ciasto na uszka jest twarde?

Twarde ciasto na uszka lub pierogi to jeden z popularniejszych problemów, z jakimi mierzy się wielu kucharzy. A przecież każdy z nas wie, że delikatne i miękkie ciasto to połowa sukcesu. Co jest tego przyczyną?

Najczęściej dzieje się tak, gdy ciasto jest nieodpowiednio wyrobione, a gluten nie mógł się odpowiednio wytworzyć. Poświęć kilka dobrych minut na to, aby zagnieść ciasto. Wymaga to nieco wysiłku, ale efekt końcowy jest tego warty.

Ciasto na uszka może też stać się twarde, gdy dodasz do niego za dużo mąki lub jajko. Oba te składniki potrafią sprawić, że finalna tekstura ciasta będzie daleka od ideału.

Czym doprawić farsz na uszka z pieczarkami

Farsz pieczarkowy do uszek najbardziej cenię za prostotę i nieprzekombinowanie. Oczywiście możesz eksperymentować z różnego rodzaju przyprawami i dodatkami, jednak moim zdaniem najsmaczniejszy wychodzi, gdy pozwolimy składnikom mówić samym za siebie.

Nadzienie do uszek z pieczarkami doprawiam jedynie solą i świeżo mielonym pieprzem, który rewelacyjnie podkreśla smak grzybów. Zrumieniona cebulka i masło dopełniają dzieła i sprawiają, że całość idealnie łączy się ze sobą.

Jak ulepić uszka?

Nie wiem jak w waszym przypadku, ale dla mnie lepienie uszek jest niesamowicie relaksujące i pozwala mi się całkowicie odstresować w całym przedświątecznym zamieszaniu. Oczywiście nie ma jednego, idealnego sposobu na ich sklejenie i od samego początku warto sobie założyć, że każde uszko może być trochę inne i nie musi być perfekcyjne – to zdejmuje trochę presji i pozwala naprawdę cieszyć się gotowaniem.

Wigilijne uszka z pieczarkami możesz przygotować zarówno wycinając z ciasta kwadraty jak i kółka. Te na bazie kwadratów wydają się łatwiejsze do zlepienia, a dodatkowo przy ich robieniu marnuje się mniej ciasta na ścinki. W obu przypadkach, po nałożeniu farszu na środek należy złożyć je na pół, dokładnie skleić brzegi, a na samym końcu połączyć przeciwległe końce, tak aby powstał charakterystyczny kształt uszka.

Jak podać uszka z pieczarkami?

Uszka z tego przepisu doskonale nadają się do wigilijnego barszczu czerwonego – zarówno tego na zakwasie, jak i bez. Idealnie pasują również do barszczu z pieczonych buraków. Uszka z pieczarkami będą też świetnym dodatkiem do zupy grzybowej – czystej lub zabielanej.

Jak zamrozić uszka z pieczarkami?

Świąteczne uszka do barszczu możesz przygotować ze sporym wyprzedzeniem i zamrozić, tak aby spokojnie czekały sobie na wigilię. Zawsze mrożę je surowe, bo nie mam głowy do ich wcześniejszego obgotowywania, ale jeśli masz czas na ich obgotowanie i osuszenie, możesz też zamrozić je w takiej wersji.

Jeśli chcesz mrozić uszka, najważniejszym jest aby robić to etapami. Najpierw rozłóż je na tacce, tak aby się nie dotykały i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin. Dopiero, gdy zamarzną, możesz przełożyć je do pudełka lub woreczka. W ten sposób nie posklejają się ze sobą i będzie można je łatwiej ugotować.

uszka z pieczarkami
Uszka z pieczarkami

Przepis na uszka z pieczarkami

Składniki na uszka z pieczarkami

Ciasto na uszka:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml wrzątku
  • 30 g masła
  • duża szczypta soli

Farsz pieczarkowy:

  • 400 g pieczarek
  • 1 średniej wielkości cebula
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju

Jak zrobić uszka z pieczarkami

Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski i dodaj do niej sól. We wrzątku rozpuść pokrojone w cienkie plasterki masło, a następnie zalej nim mąkę i szybko wymieszaj całość przy pomocy widelca.

Kiedy mąka zacznie tworzyć grudki, możesz przesypać masę na stolnicę lub podsypany mąką blat, aby zagnieść całość w jednolitą kulkę. Wyrabiaj ciasto około 5 minut, zagniatając je energicznie. Po tym czasie powinno stać się miękkie i bardzo elastyczne. Przełóż je do ciepłej miski i przykryj pokrywką lub folią spożywczą. Pozostaw na około 15 minut.

W międzyczasie przygotuj farsz pieczarkowy. Grzyby pokrój w drobną kostkę, tak samo posiekaj cebulę. Na dużej patelni rozpuść masło z dodatkiem oleju. Na patelni podsmaż pieczarki, a gdy zaczną się rumienić, dodaj do nich cebulę. Jeśli na patelni pojawi się płyn, poczekaj aż odparuje dopiero wtedy dodaj cebulę. W razie potrzeby możesz dodać więcej masła. Dopraw farsz solą i świeżo mielonym pieprzem. Podsmażaj do momentu aż cebula całkowicie zmięknie, a na patelni nie będzie żadnego płynu. Odstaw farsz do wystygnięcia.

Ciasto na uszka rozwałkuj na grubość około 3 mm. Aby ułatwić sobie pracę, możesz podzielić je na mniejsze porcje. Przy pomocy ostrego noża podziel płat na kwadraty o boku około 5-6 cm. Skrawki ciasta możesz ponownie zagnieść i rozwałkować, aby wyciąć więcej kwadratów. Postępuj tak do skończenia ciasta.

Na każdym z kwadratów ułóż porcję farszu. Sklej brzegi, aby otrzymać trójkąt, a następnie połącz ze sobą dolne wierzchołki, formując uszko. Powtórz z wszystkimi pierożkami.

Gotowe uszka z pieczarkami możesz natychmiast gotować i podawać z barszczem lub zamrozić (przed lub po obgotowaniu).

Wolisz inny farsz? Przetestuj też:

Uszka z kapustą i grzybami Uszka z grzybami

Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE