Tarta z kapustą i grzybami
Aby zrobić tę prostą przekąskę, potrzeba niewiele czasu i zaledwie kilka podstawowych składników. Tarta z kapustą i grzybami to fantastyczna propozycja na bożonarodzeniowy stół. Jest to także doskonały sposób na wykorzystanie świątecznych resztek – jeśli po wigilii została ci kapusta z grzybami, zamień ją w tę pyszną przekąskę i zaserwuj ją w kolejne dni świąt lub nawet w sylwestra. Podaj do niej barszcz czerwony i już masz smaczny i sycący posiłek.
Na jakim spodzie zrobić tartę?
Do spodu na tartę z kapustą i grzybami można wykorzystać zarówno ciasto francuskie, jak i ciasto kruche. Jeżeli zależy ci na szybkim zrobieniu całego dania, użyj gotowego ciasta francuskiego lub ciasta kruchego.
Pamiętaj jednak, aby sprawdzić skład sklepowego ciasta, czy nie jest ono tani i złym jakościowo produktem. Możesz również zrobić własnego ciasto kruche, dzięki czemu będziesz miał kontrolę nad tym, co podajesz. Gdy zdecydujesz się na własne ciasto, pamiętaj, aby spód był nieco grubszy. Kapusta i grzyby to ciężki farsz, który ciasto musi utrzymać.
Jak podać tartę z kapustą i grzybami?
Tartę z kapustą i grzybami możesz bezproblemowo podać wyciągniętą prosto z pieca, ale i bardzo dobrze sprawdzi się, gdy będzie już w temperaturze pokojowej. To znakomity dodatek do barszczu czerwonego.
Tarta z kapustą i grzybami może z powodzeniem zastąpić inne kapuściane przysmaki – paszteciki z kapustą, krokiety oraz pierogi.
Jak podgrzać tartę?
Tartę z kapustą i grzybami można podgrzewać w piekarniku. Równie dobrze do podgrzania tarty nada się kuchenka mikrofalowa. W trakcie odgrzewania tarty kontroluj czas, który spędza w piekarniku i mikrofali. Tarta trzymana za długo w piecu może się przypalić i stać się niejadalna.
Czy tarta z kapusta i grzybami może być zamrożona?
Tarta z kapustą i grzybami może być mrożona, jednak istnieje spore ryzyko, że upieczone ciasto francuskie lub ciasto kruche pod wpływem niskiej temperatury może rozpaść się podczas rozmrażania i cała potrawa będzie do niczego. Znacznie lepiej zamrozić jest poszczególne składniki całej tarty.
Jakie przekąski zrobić na Boże Narodzenie?
Tarta z kapustą i grzybami to oryginalny sposób na wykorzystanie wigilijnych składników. Zawsze możesz jednak postawić na bardziej tradycyjne przekąski i przystawki świąteczne. Na Boże Narodzenie świetnie sprawdzą się pyszne paszteciki i kapuśniaczki, krokiety, marynowane kulki rybne, różnego rodzaju śledzie (np. sułtańskie, z curry, gajowego, po kaszubsku, korzenne), wszelkiego typu pierogi, a do niemal każdego z tych dań pasować będzie barszcz czerwony. Warto również przygotować domowy pasztet lub pyszny schab ze śliwką.
Przepis: tarta z kapusta i grzybami
Składniki: tarta z kapusta i grzybami
- 350 g ciasta francuskiego
- 300 g kapusty kiszonej
- 30 g suszonych grzybów (namoczonych przez noc)
- 80 g suszonych śliwek
- 1 duża cebula
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, świeżo mielony pieprz
- olej do smażenia
- rozkłócone jajko
Jak zrobić: tarta z kapusta i grzybami
Kapustę z grubsza posiekaj, a następnie przełóż ją do dużego garnka i zalej niedużą ilością wody – powinno jej być na tyle, aby ledwie przykrywała kapustę. Do garnka dodaj także listki laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotuj pod przykryciem przez 30 minut, aby kapusta zmiękła. Następnie odcedź ją, wyjmując przyprawy.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju do momentu aż się zezłoci. W międzyczasie posiekaj grzyby i śliwki pokrój w średniej grubości paski. Koniecznie zachowaj wodę, w której moczyły się grzyby.
W garnku wymieszaj kapustę, grzyby, cebulę oraz śliwki. Całość dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Dodaj też część wody, w której moczyły się grzyby. Gdyby płynu było zbyt dużo, podgrzej farsz, aby odparował. Nadzienie tarty powinno być suche, ale mieć mocny aromat grzybowy.
Foremkę do tart o średnicy 25 cm wyłóż ciastem francuskim. Wyłóż do niego przestudzoną kapustę z grzybami. Z pozostałych kawałków ciasta wytnij gwiazdki przy pomocy wykrawacza do ciastek. Ułóż gwiazdki na wierzchu farszu i posmaruj je rozkłóconym jajkiem.
Tarta z kapustą i grzybami powinna piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. W tym czasie ciasto powinno się powinno wyrosnąć i ładnie się zezłocić. Podawaj ją lekko przestudzoną. Świetnym dodatkiem do niej będzie barszcz czerwony.