Grillowany oscypek z burakami

Grillowany oscypek z burakami

Za każdym razem, gdy ktoś z moim znajomych wybiera się w góry, proszę go o przywiezienie mi małego zapasu oscypków.

Kto próbował tych oryginalnych, z pewnością doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że nie mogą się równać z nimi żadne wędzone serki, ani nic co próbuje oscypki udawać. Tak naprawdę można je jeść bez jakiejkolwiek obróbki, ale moim zdaniem zdecydowanie najlepszymi są te, podawane na ciepło. O tym, czym wyróżnia się oscypek pisałam już nieco wcześniej w innym wpisie – znajdziecie go TUTAJ.

Dzisiaj przedstawiam wam jeden z moich ulubionych przepisów na przystawkę z oscypkiem, burakami i kabanosami. To świetna alternatywa dla klasycznego sposobu podania oscypka, czyli grillowanego z żurawiną. I nie obawiajcie się tego z pozoru dziwnego połączenia. Świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu.

Przepis na grillowany oscypek z burakami

Składniki na grillowany oscypek z burakami:

  • 1-2 duże oscypki
  • Jeden duży burak
  • Łyżeczka masła
  • Cztery łyżki soku malinowego
  • 100 ml białego wina
  • Sól, pieprz
  • Trzy frankfurterki
  • Koperek do dekoracji.

Jak zrobić grillowany oscypek z burakami?

Gotowanie rozpocznij od przygotowania buraków. Pokrój je w niedużą kostkę i delikatnie podsmaż na maśle przez ok. 5 minut. Następnie dodaj do buraków sok malinowy oraz białe wino. Jeśli płyn nie pokryje całkowicie buraków, dodaje nieco wody. Gotuj do momentu, aż cały płyn wyparuje, a buraki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem, przed końcem gotowania dodaj podsmażone, pokrojone w ukośne plasterki frankfurterek.

W międzyczasie pokrój oscypki na plastry o grubości ok. 2 cm. Następnie grilluj każdy z nich na patelni, do momentu zarumienienia z obu stron.

Na koniec na każdy plaster podsmażonego oscypka wyłóż solidną porcję buraków z frankfurterkami i udekoruj koperkiem, podawaj na ciepło.

Zobacz inne przepisy na przekąski:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE