Najlepszy sos karmelowy

Najlepszy sos karmelowy

Potrzebujemy:

  • 4 łyżki cukru
  • 90 ml wody
  • 8 łyżek śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki masła

Wsypcie cukier na suchą  patelnię i rozprowadźcie go równą warstwą. Postawcie na ogniu i poczekajcie aż się rozpuści i zacznie nabierać bursztynowego koloru. Możecie ułatwić sobie równomierne topienie, poruszając patelnią od czasu do czasu, ale nie mieszajcie go jeszcze łyżką, bo zacznie się krystalizować.

Gdy cały cukier się rozpuści dodajcie wodę i zacznijcie szybko mieszać. Kolejnym krokiem będzie dodanie kremówki oraz masła. Gotujcie ok 5 minut, ciągle mieszając, aż powstanie gęsta masa. Pamiętajcie, że po przestudzeniu znacznie zgęstnieje, więc jeśli chcecie płynniejszy sos dodajcie więcej wody lub śmietanki.



KOMENTARZE