Obłędny, śródziemnomorski kuskus

Obłędny, śródziemnomorski kuskus

Potrzebujemy:

  • ¾ szklanki kaszy kuskus
  • Szklanka bulionu warzywnego
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 100 g pomidorów suszonych 
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Ząbek czosnku
  • 75 g łososia wędzonego na zimno
  • 50 g sera koziego

Kuskus zalewamy gorącym bulionem, tak by został zakryty na ok. 1 cm. Przykrywamy naczynie i odstawiamy na 5 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Na patelni rozgrzewamy oliwę i lekko podsmażamy na niej czosnek. Dodajemy oczyszczony szpinak smażymy ok. minuty, by liście zmiękły. Gotowy kuskus mieszamy ze szpinakiem. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki, łososia porwanego na mniejsze kawałki oraz grudki sera koziego.



KOMENTARZE