Pieczone pierogi z kaszą gryczaną i rukolą

Pieczone pierogi z kaszą gryczaną i rukolą

Być może zauważyliście, że od dłuższego czasu przeżywam zauroczenie kaszą gryczaną i bawię się nią na różne sposoby. Nie tak dawno temu zauroczyły mnie także meksykańskie empanadas, a w szczególności ich pyszne delikatne ciasto. Tym razem postanowiłam połączyć te dwa elementy. Efektem jest pyszny miks, który rewelacyjnie sprawdzi się zarówno jako obiad, imprezowa przekąska lub lunch w pracy. Spróbujcie sami!

Przepis na pieczone pierogi z kaszą gryczaną i rukolą

Składniki na pieczone pierogi z kaszą gryczaną i rukolą:

Ciasto:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 250 gramów miękkiego masła
  • 30 gramów świeżych drożdży
  • Trzy jajka (białka i żółtka osobno)
  • Dwie łyżki jogurtu naturalnego
  • spora szczypta soli.

Farsz:

  • 100 gramów kaszy gryczanej
  • 50 gramów rukoli
  • 70 gramów szynki parmeńskiej
  • Garść łuskanych orzechów laskowych
  • Łyżka sosu worcestershire
  • Sól, pieprz.

Jak zrobić pieczone pierogi z kaszą gryczaną i rukolą?

Aby dobrze rozpocząć przygotowanie tych pierogów, zaczynamy od zrobienia farszu. Kaszę gotujemy przez 20 minut w osolonej wodzie. W międzyczasie na suchej patelni prażymy orzechy laskowe, które następnie kruszymy w moździerzu. Aby farsz był bardziej zwarty 1/3 ugotowanej kaszy możemy lekko zmiksować blenderem. Potem kaszę mieszamy z grubo posiekaną rukolą, orzechami i szynką pokrojoną w cienkie paski. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i sosem worcestershire.

Teraz kolej na ciasto. Drożdże ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie dodajemy przesianą mąkę, posiekane masło oraz żółtka, jogurt i sól. Szybko wyrabiamy tak, aby otrzymać gładką i sprężystą masę, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy na ok. 15 minut do lodówki, owinięte folią spożywczą. Po tym czasie rozwałkowujemy je dosyć cienko, tak aby miało grubość ok. 5 mm. Następnie postępujemy już jak przy klasycznych pierogach – wycinamy z ciasta kółka, na ich środek wykładamy trochę farszu, a na sam koniec sklejamy brzegi. Robimy tak aż do skończenia ciasta lub farszu.

Pierożki układamy na blaszce, delikatnie smarujemy białkiem i posypujemy kminkiem, sezamem lub pokruszonymi orzechami. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż będą rumiane czyli ok. 20 minut.

Zobacz inne przepisy na pierogi i kluski:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE