Modra kapusta z orzechami

Modra kapusta z orzechami

Właśnie wróciłam z mojej ukochanej Opolszczyzny (stąd ta kilkudniowa cisa na blogu). Do rolad i modrej kapusty podchodzi się tam równie poważnie co na Śląsku, jednak nie oznacza to, że absolutnie zakazuje się jakichkolwiek wariacji na ten temat. Dziś prezentuję Wam mój „zamach” na modrą kapustę.

Zanim przejdę do zajmowania się przepisem, zdradzę wam ciekawostkę, że właśnie na Opolszczyźnie zdarza się, że na modrą kapustę mówi się po światło kapusta. Jednak tutaj zmiany się kończą – również tu je się ją najczęściej w niedzielę i najczęściej w towarzystwie wspomnianej rolady oraz klusek śląskich.

Klasyczną modrą kapustę przyrządza się ją z jabłkiem, goździkami, rodzynkami, cebulą, masłem lub smalcem. Nie można też zapomnieć o cukrze, soli i occie. Tyle tradycja, teraz przejdźmy jednak do mojej wariacji.

Modra kapusta z orzechami – przepis

Modra kapusta z orzechami – składniki:

  • 400 gramów czerwonej kapusty
  •  200 mililitrów białego wina
  • Jedna czerwona cebula
  • 150 gramów pancetty
  • Dwie lub trzy łyżki octu balsamicznego
  • 90 gramów złotych rodzynek
  • 120 gramów orzechów włoskich
  • Pół pęczka natki pietruszki
  •  Sól i pieprz.

Modra kapusta z orzechami – jak zrobić?

Aby, dobrze rozpocząć, zaczynamy od drobnego poszatkowania kapusty i podlania ją białym winem wraz z dwoma szklankami wody. Następnie gotujemy ją pod przykryciem przez 20 minut, aż kapusta zmięknie.

Potem Pancettę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Odlewamy część tłuszczu, który się wytopił. Do boczku dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy ją 2-3 minuty. Następnie dodajemy odsączoną kapustę, skrapiamy octem balsamicznym i dusimy ok. 10 minut.

Teraz pora na kolejne składniki, czyli posiekane orzechy włoskie oraz wcześniej namoczone rodzynki. Doprawiamy solą i pieprzem, tuż przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Na samym końcu dodajemy posiekane orzechy włoskie oraz wcześniej namoczone rodzynki. Teraz jeszcze tylko doprawiamy solą i pieprzem, a tuż przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Zobacz inne przepisy na sałatki i surówki:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE