Orientalna wołowina z spaghetti z warzyw

Przepis na szybki obiad: spaghetti z warzyw z orientalną wołowiną
Składniki
- 300 g wołowiny np. łopatka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 3 łyżki sosu słodko-ostrego
- olej do smażenia
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 1 średniej wielkości cukinia
- 2 średnie marchewki
- duża szczypta soli
- kilkanaście listków bazylii
Jak zrobić szybki obiad: spaghetti z warzyw z orientalną wołowiną
Zacznijmy od przygotowania mięsa. Wołowinę pokrój w cienkie paski, a następnie oprósz je przyprawą pięciu smaków i wymieszaj z sosem sojowym. Odstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozgrzej olej na patelni i podsmaż na niej mięso (dodając całą marynatę). Gdy wołowina się lekko zarumieni, dodaj do niej sos słodko-ostry oraz 2 łyżeczki wody. Dokładnie wymieszaj
W międzyczasie możesz przygotuj makaronu z warzyw – zrobisz to przy pomocy temperówki do warzyw lub po prostu obieraczki do warzyw. Ja używam temperówki, która szybko zmieni cukinię i marchewkę w makaron.
Warzywa zalej wrzątkiem i odstaw do momentu aż delikatnie zmiękną i będą al dente (ok. 5 minut) następnie odcedź go i posól.
Makaron z warzyw wyłóż na talerze, na jego wierzch przełóż porcję wołowiny z sosem. Całość udekoruj ziarenkami sezamu oraz cienko posiekaną bazylią.